De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Speelhuis-helmond-1348076580.jpg


Sloop van Theater 't Speelhuis (van architect Piet Blom) in Helmond, 19 september 2012. Foto: Jaap Hengeveld.

Naam't Speelhuis, Helmond
Latere naamTheater Speelhuis, Helmond
PlaatsHelmond
TypeTheatergebouw
ArchitectPiet Blom
Bouwjaar1975-1977
Verbouwd in2001-2003
Openingsdatum1977


Geschiedenis

Architect: Piet Blom

Bouwjaar: 1975-1977

Verbouwd: 2001-2003. De foyers, het theatercafé en de entree worden volledig vernieuwd en krijgen een eigentijdse uitstraling. De theaterzaal krijgt nieuwe stoelen en de zichtlijnen en comfort wordt vebeterd, tevens komt er een nieuwe klimaatbeheersing. De voorzijde van het gebouw krijgt een nieuwe entree, en aan de achterzijde wordt in dezelfde stijl een laad- en losperron gebouwd.

In 1977 kwam Helmond door de bouw van ’t Speelhuis als werkgelegenheidsproject in wereldwijde belangstelling te staan. Piet Blom ontwierp een volwaardig en uniek theater, binnen 37 kubussen – beter bekend als de paalwoningen – die bijna letterlijk het decor van het theater vormen. De zeshoekige zaal ligt in het hart van de kubussen en ziet er van binnen uit als een circustent – de wanden zijn door Har Sanders ook beschilderd alsof ze van tentdoek zijn. Als eerbetoon aan de twee geestelijk vaders van ’t Speelhuis, draagt het café de naam: Theatercafé Blom en Sanders.

Brand 2011

Op 29 december 2011 rond 18.00 uur brak brand uit in Theater 't Speelhuis. De brand verwoestte naast het theater een aantal kubuswoningen, die net als het theater van de hand van architect Piet Blom zijn. De bewoners van achttien kubuswoningen en van een naastgelegen appartementencomplex moesten uit voorzorg hun huis uit.

Na de brand

Helmond kent thans een geheel nieuw theater met de naam "Theater Speelhuis", aan de Kromme Steenweg. Voor meer informatie, zie aldaar.

Premieres

Zie Premieres 't Speelhuis, Helmond

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007