Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Veem Theater speellijst

Premiere 4-7-1983 in Het Veem Theater
Bellevue 26 t.m.29 januari 1983 Bellevue Theater Amsterdam
13 en 20 februari Het Veem Theater Amsterdam
Zomerfestijn Amsterdam: Het Veem Theater 30juni t.m.10juli 1983
Het Klein theater Eindhoven 11 juni 20.30uur Amphi theater Vrijthof 9-5-1983 e.a. theaters in NL

Persbericht

Het Veem Bewegingsstudio zo genoemd naar het eigen podium voor bewegingstheater aan de van Diemenstraat 10-12 te Amsterdam.
Het Veem verzorgt lessen op bewegingsgebied, programmeert het theater en vormt een productie groep, die sedert 1978 met theatervoorstellingen in Nederland en daarbuiten optreedt.
Het Veem Bewegingsstudio zoekt naar mogelijkheden mime, dans en muziek door samenwerking verder te ontwikkelen. We deden mee met het mime festival 1981 in Utrecht, en we deden mee met het ADMA festival in London in 1980. In 1982 kwamen we uit met n Heer op 'n herenfiets' en 'Along Aline'. Begin 1981 presenteerden we een onderzoek naar eigenheid en raakvlak van mime en moderne dans - tot stand gekomen onder auspicien van het Instituut voor Theater Onderzoek in Amsterdam.
"bewegingstheater op niveau" in Noord Holland Dagblad
"Lijfelijke poëzie" - in Nieuwsblad van het Noorden
"Dans met veel humor" - in Utrechts Nieuwsblad
"Kern van humor geraakt" - in Trouw
"Grote eenheid bij danseressen" - in Haarlems Dagblad.
Uit persbericht
"In de productie n Stoel om in te zitten' - die 27 januari 1983 in Centrum Bellevue Amsterdam in premiere ging, worden wederom poëzieteksten gebruikt: bewegingstheater als lijfelijke poëzie. Daarmee heeft Schwibettus zich laten inspireren door het intrigerende van geluiden. Wat blijft nog over als elke handeling en gedrag zich laat dikteren door de daarbij horende geluiden. De compositie is in opdracht van de Gemeente Amsterdam ontworpen en hiervoor is een specifieke notatie vorm ontstaan en gebruikt.
In april 1983 komt Het Veem uit met haar 2e productie dit seizoen: 'Zang en Dans Nummer voor 7 Dames.' Hierover is aparte informatie beschikbar. De mime video productie "Deux vitesses en meme temps' kan in combinatie met de voorstelling getoond worden bij boekingen. Workshops toegespitst op de voorstelling 's avonds kunnen eventueel op de zelfde dag in combinatie met de uitvoering van de voorstelling, verzorgd worden.
Speeltijd is 60 minuten, en zonder pauze. Opbouwtijd: vanaf 10.00uur 's ochtends. Vloeroppervlak minimaal 7,5 x 6 meter; hoogte 4 meter. Lichte: gebruikt wordt een witte totale belichting en 3 afzonderlijke L vormige kaders (6 pipo's). Voor de achtergrond (bij voorkeur zwart) worden nogmaals 3 pipo's gebruikt. Andere technische details kunnen in overleg bekeken worden. De uitkoopsom is f. 1500,00 excl. BTW of op recette basis in overleg. Foto's, persberichten, affiches, programma's zijn beschikbaar. Op verzoek worden de affiches van een indruk tekst voorzien."

affiche

Verhaal

legenda notatie
pictogrammen voorwerpen die geluid veroorzaken en de handeling aangeven

'n stoel om in te zitten van Sjoerd Schwibettus
Naar een notatie-compositie van Sjoerd Schwibettus in opdracht van het Amsterdams fonds voor de Kunst.
In Samenwerking met Jeff Glassman en Debby Deborah van United Mime Workers uit Chicago. Subsidieondersteuning van C.R.M. en Prins Bernard Fonds.
'n Stoel om in te zitten werd uitgebracht door Het Veem Theater van stichting Bewegingsstudio: Mimespel Adri Verberne, Jeff Glassman, Sjoerd Schwibettus. Licht: Michiel van Blokland en Kees Nobel. Mimografie, tekst en Decor ontwerp Sjoerd Schwibettus.
De notatie van de compositie kent 50 pagina's met een legenda. In de notatie worden alle bewegingen aangegeven en is er sprake van 3 verschillende partijen voor de 3 spelers.
Kleine miniatuur afbeeldingen van voorwerpen geven de actie met voorwerpen aan: het geluid dat met die voorwerpen wordt gemaakt in de actie is leidend voor de dynamiek van de actie en beweging. Zo ontstaat een klein concert met melodie als de 3 spelers koffers hanteren, op het grindpad lopen, lucifer afstrijken, toast laten toasten en gaan zitten en staan en een plank laten kraken. De gestileerde mime - dans bewegingen zijn naast het vallen, veren en explosieve erupties ook geladen met arobatische partnersacrobatiek.
Er wordt aan het begin geopend met een monoloog: de man vertelt over zijn werkelijkheid en eenzaamheid, hij is geobserdeerd door geluid om hem heen. De man wordt in feite gespeeld door alle 3 spelers die elk een ander aspect uitdragen van zijn doen en laten.
Op het eind worstelt hij met de deur uitgaan en zich daarvoor klaarmaken: tijdens deze worsteling horen we door de heen en weer zwaaiende bandrecorder de moederlijke stem die hem aan alles probeert te laten denken en hem wapent voor teleurstellingen.

Monoloog begin voorstelling

'Vandaag hebben ze al het zand van de nieuwe stoep voor mijn huis geveegd. Ik was net aan het knerpend geluid gewend en nu lijkt het alsof ze voorbijsluipen. Een keer ben ik naar buiten gegaan en heb hem gevraagd: Kun je nog een keer voorbijkomen. Maar hij heeft me niet in de ogen gekeken en is met vlugge stappen doorgelopen. En dan heb ik een besluit genomen. Ik heb alle klokken in het huis stilgezet en ik heb het waterleidingsbedrijf gevraagd het water af te sluiten. Ze hebben me gezegd dat ze dat morgen komen doen. Dan heb ik nog een dag om het ruizen in de buizen te horen en dan zal morgen de druppel uit de kraan niet meer klinken. De telefoon is eenvoudig stil als je de doos eruit trekt. Mijn buurvrouw boven heb ik mijn cassettedeck gegeven met 'n opname er nog in. Ze keek me beduusd aan en dan heeft ze me gevraagd: Wat heeft dit te betekenen? En dan heb ik haar geantwoord met een stille vinger op mijn lippen en ik ben naar beneden geslopen over de trap die zij heeft bedekt met een dik soort tapijt zodat je haar nooit voorbij hoort komen. Later hoorde ik de opname boven me terug: hoge hakken die op de vloer lopen en 'n stofzuiger die aanslaat. Morgen zal ik mijn nieuwe pak aan trekken. Ik wacht al zo lang. Dan kan ik aan de tafel gaan zitten en later, later zal ik naar buiten gaan en ik zal de deur achter me horen dichtvallen en ik zal de straat uitlopen. Als ik er ben zullen ze me zien staan en ik zal hun monden horen openvallen en ze zullen me zeggen: Geef antwoord. En dan, dan zal ik zo antwoorden: .......'

pictogrammen voorwerpen die geluid veroorzaken en de handeling aangeven

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


   Vastlegging


   Pers

   Video

   'N STOEL OM IN TE ZITTEN'

   Bronnen

   https://mimeoost.walkingfaces.nl