De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

' t Spinhuys, Nijmegen

Unknown.png

Naam' t Spinhuys, Nijmegen
PlaatsNijmegen
TypeTheaterzaal

Spinhuys werd theater

Jan Baptist van Fornenbergh was eind zeventiende eeuw een van de vermaardste toneelleiders van West Europa. Zijn theater stond aan de Denneweg in Den Haag (zie: Haegsche Schouwburg, Den Haag) maar in 1677 stemde de gemeenteraad van Nijmegen ermee in dat hij 'voor de tijd des vredesonderhandelingen' (de vrede van Nijmegen), die tot 1678 zouden duren, de beschikking zou krijgen over 't Spinhuys, een vijftiende-eeuws gebouwtje bij de Hezelstraat, dat vroeger een deel van het zusterhuis Bethlehem was geweest en nadien katoenspinnerij.

Tot dan had Nijmegen toneel om zijn 'gemoedsverwoestende en zielbedervende ijdelheden' zoveel mogelijk buiten de stad gehouden. Maar omdat de stad gedurende het vredesoverleg overstroomd werd door buitenlanders vond men dat deze toch wel enig amusement geboden moest worden Het gebouw werd door de gemeente dusdanig opgeknapt dat er een internationaal publiek kon worden ontvangen.

De eigenlijke speelruimte bestond uit een 'theatre met gelderie' (toneel met galerij) dat ondanks de flinke omvang toch steeds mee op reis ging. Na het vertrek van Van Fornenbergh in 1678, bleef de installatie achter zodat een Italiaans gezelschap er gebruik van kon maken. Hun voorstellingen eindigden al snel door onderlinge ruzie. 't Spinhuys werd een schermzaal en werd in 1681 afgebroken.

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007