Yves Joly

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamYves Joly


Biografie

Een beroemde Franse komiek, poppenspeler. -ontwerper en theatervormgever, die in 1942 zijn eigen gezelschap opzette voor cabaret en poppenspel voorstellingen, waarmee hij door zijn originele vormgeving internationaal de aandacht trok.

Tijdens het Festival van het Marionettentheater in Boekarest van 1958 werd zijn theatergroep onderscheiden met zowel de Grote Prijs - voor originaliteit en fantasie - als met de Gouden Medaille van het festival.

In 1974 staakte hij zijn carrière om voor zijn ernstig zieke vrouw Hélène te kunnen zorgen. Zij overleed uiteindelijk in 1976. Hierna wijdde hij zich aan de schilderkunst, wat hem de bijnaam de Matisse van de marionet oplevert.

In 1978 werd Joly samen met drie andere poppenspelers bekroond met de Erasmusprijs. Dat jaar traden alle prijswinnaars op tijdens het Holland Festival in Amsterdam.

Zie verder: wikipedia

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die hij en zijn gezelschap in Nederland hebben gegeven en idem de voorstellingen waarin hij zelf als poppenspeler en koniek optrad.

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners