Yasmine Allas

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamYasmine Allas
Geboren
De datum "Mogadishu 1976" kon niet verwerkt worden.
Mogadishu 1976
Mogadishu
BeroepActeur, Schrijver

Yasmine Allas (1967) is een actrice en schrijfster van Somalische afkomst.

Allas' vader werd vermoord in 1977, en acht jaar later vluchtte ze naar het buitenland. Toen ze in 1987 via Saoedi-Arabië en België in Nederland terecht kwam volgde ze een toneelopleiding, en acteerde bij een aantal gezelschappen, waaronder De Trust en Nieuw Amsterdam. Haar debuutroman Idil, een meisje verscheen in 1998. In deze roman, over een Somalisch meisje dat zich staande probeert te houden in de harde Somalische mannengemeenschap, speelt het onderwerp vrouwenbesnijdenis een belangrijke rol.

Ze is één van de zes vrouwen die aan bod komen in het boek De derde feministische golf van Dirk Verhofstadt.

Bibliografie

  • 1998 - Idil, een meisje
  • 1999 - De witte was
  • 2001 - De generaal met de zes vingers
  • 2004 - De blauwe kamer
  • 2006 - Ontheemd en toch thuis

Theater

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Yasmine Allas

Film

TV

Overig

Trivia

  • Op 2 november 2005 sprak Allas op de herdenkingsbijeenkomst voor Theo van Gogh.
  • Naast Nederlands spreekt Allas ook Somalisch, Engels en Italiaans.

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners