Wim Engel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wim-Engel.jpg

Wim Engel. Fotograaf onbekend.
NaamWim Engel
Volledige naamWillem Arend Engel
Geboren3 oktober 1903
Koog aan de Zaan
Overleden10 januari 2000
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel

Biografie

Wim Engel volgde de opleiding tot tekenleraar aan het "Rijksopleidingsinstituut voor Teekenleraren" te Amsterdam, destijds gevestigd in het Rijksmuseum. Hij ontmoette daar ook zijn latere vrouw Toni Bolkestein die dezelfde opleiding doorliep. Na het behalen van hun diploma en hun huwelijk in 1931 vestigden Wim Engel en Toni Engel-Bolkestein zich in 1938 Dordrecht en vervolgens in 1946 Hilversum, waar Wim Engel tekenleraar was aan de H.B.S.

Na de kennismaking met het poppenspel in 1939 in Dordrecht, smeedden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog plannen voor het maken van een poppenspel voor volwassenen. Na hun verhuizing naar Hilversum begonnen zij met het geven van voorstellingen onder de naam 't Hemeltje. Daartoe bewerkten zijn bestaande teksten tot poppenspelteksten en gaven ze voorstellingen voor besloten publiek, zoals op middelbare scholen. Vanaf 1956 huurden zij 1 dag per week een zaaltje in Hilversum waar openbare voorstellingen werden gegeven, en vanaf 1960 beschikten zijn over een poppentheater in hun huis aan de Oude Enghweg in Hilversum.

Wim Engel en Toni Engel-Bolkenstein. Fotograaf onbekend.

Wim Engel en Toni Engel-Bolkestein speelden tot 1982 in hun eigen theater aan huis. Zij speelden met handpoppen, maar ook met stokpoppen, en maakten ook een nieuw schimmenspel. Wim Engel sneed de houten poppenkoppen en -handen, Tony Engel-Bolkestein maakte de kleding en de decors. In 1983 schonken zijn hun verzameling aan de Stichting Poppenspel Collectie te Rotterdam.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

In Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich hand- en stokpoppen en twee poppenkasten van Wim Engel en Toni Engel-Bolkestein. (afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam).

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners