Willy Corsari

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Geboren: Schmidt, Wilhelmina Angela

Op 11 mei 1998 overleed schrijfster Willy Corsari. Wilhelmina Angela Schmidt werd op 26 december 1897 geboren in Sint Pieters Jette bij Brussel. Haar vader, een ex-diamantbewerker, probeerde als beeldhouwer en operazanger de kost te verdienen. Toen hem dat niet goed lukte, moest zijn dochter in zijn artistieke voetsporen treden. Ze ging naar de Toneelschool in Amsterdam en kreeg zangles in Berlijn. Haar stem was niet krachtig genoeg voor de opera, maar zij kwam in contact met chansonnier en cabaretier Jean-Louis Pisuisse, tot wiens gezelschap ze toetrad. Nadat in 1927 haar eerste boek De misdaad zonder fouten was verschenen, legde zij zich steeds meer toe op het schrijven. Corsari schreef zo'n 25 romans, 1500 verhalen, 12 detectives - waaraan zij haar bijnaam de Agatha Christie van de Lage Landen dankte - en een aantal hoorspelen en toneelstukken. Haar werk werd in vele talen vertaald. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Corsari gevangen in de gevangenis van Scheveningen, omdat ze een Duitse deserteur in huis had opgenomen. Haar oorlogservaringen stelde ze te boek in Die van ons. In de jaren dertig, veertig en vijftig was Willy Corsari Nederlands populairste schrijfster. Té populair, vond de literaire wereld die haar werk steeds minder ging waarderen. Willy Corsari werd 100 jaar.

Willy Corsari bracht een deel van haar jeugd door in Nederlands-Indië. Zij ging in 1912 naar de toneelschool in Amsterdam, bleef er drie jaar, studeerde zang te Berlijn en maakte haar debuut als zangeres in het cabaret van Jean Louis Pisuisse. Als schuilnaam koos zij de naam Corsari, waaronder haar vader als zanger werkte. Willy Corsari werkte enkele jaren als cabaretière, operettezangeres en (incidenteel) als actrice, zij maakte in 1925 een tournee door Nederlands-Indië, maar ging zich meer en meer met schrijven bezighouden. Van haar hand kwamen tientallen romans, detectives, toneelstukken, schetsen, hoorspelen (met name voor Kommer Kleyn) en televisiespelen. Enkele titels: "Afrekening", "Alleen maar Peter", "Artistenleven", "Het beste er mee", "Binnen drie dagen", "De bittere wijn", "Bobbed and Shingled", "Charles en Charlotte", "Chimaera", "Circuskind", "Danse macabre", "De demon in de spiegel", "Deze ene voorstelling", "Die van ons", "Het diner", "Doden dansen niet", "Door een noodlottig ongeval", "En in die sneeuwbal zit ik", "Een expres stopte", "De Fabertjes filmen", "Een gast in uw huis", "Het gegeven", "Geliefde dwaas", "Gestalten in een spiegel", "Illusies", "In de schemer", "De jeugd van Florence Nightingale/ De weg naar Scutari", "Jij en ik", "Het kind", "Kinderen en minnaars", "Klokslag 10", "Klokslag 12", "Krontjong", "Een les in de nacht", "Levenskunst", "De man die niet mocht terugkeren", "De man zonder uniform", "De misdaad zonder fouten", "Moorden en marionetten", "Het mysterie van de Mondscheinsonate/Het geheim van de Mondscheinsonate", "Het mysterie van de vrouw die terugkeerde", "Nummers", "De onbekende medespeler", "Post voor de Nimbus en andere verhalen", "Een reuze-idee", "Schip zonder haven", "De schorpioen", "Spelen met de dood", "Terugkeer tot Thera", "Voetstappen op de trap", "De weddenschap van Inspecteur Lund", "Wiek's wonderkind", "Wiek wint", "De winnende kaart", "De zonden van Laurian Ostar". Haar memoires schreef zij onder de titel "Liedjes en herinneringen". Willy Corsari werd 100 jaar..

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Willy Corsari

Film

TV

Overig

Bibliografie (selectie)

  • Misdaad zonder fouten (1927)
  • De onbekende medespeler (1929)
  • Chimaera (1929)
  • Gestalten in den spiegel (1930)
  • De zonden van Laurian Ostar (1931)
  • Nummers (1932)
  • De man zonder uniform (1933)
  • Klokslag Twaalf (1933) (samen met Jan Campert) (verfilmd)
  • Terugkeer tot Thera (1934)
  • Binnen drie dagen (1935)
  • Alleen maar Peter (1935)
  • De weg naar Scutari (1936) (later uitgegeven als De jeugd van Florence Nightingale)
  • Schip zonder haven (1938)
  • Een gast in uw huis (1940)
  • Die van ons (1946)
  • De man die niet mocht terugkeren (1947)
  • De schorpioen (1948)
  • Geliefde dwaas (1949)
  • Deze ene voorstelling (1951)
  • Illusies (1953)
  • Charles en Charlotte (1956)
  • De man die er niet was (1959)
  • De demon in de spiegel (1960)
  • Kinderen en minnaars (1961)
  • Door een noodlottig ongeval (1963)
  • De bittere wijn (1966)
  • Oude mensen hebben geheimen (1968)
  • Isabelle (1971)
  • Liedjes en herinneringen (1972)

Jeugdboeken(selectie)

  • Bobbed en shingled (1927)
  • Jij en ik (1928)
  • Wiek wint (ca. 1932)
  • Wiek's wonderkind (1932)
  • Circuskind (1934)
  • De Fabertjes filmen (1935)
  • En in die sneeuwbal zit ik (1938)

Inspecteur Lund Detectives (selectie)

  • Het Mysterie van de Mondscheinsonate (1934) (verfilmd)
  • Voetstappen op de trap (1937)
  • Een expres stopte (1938)
  • Doden dansen niet (1939)
  • De weddenschap van inspecteur Lund (1941)
  • Moorden en marionetten (1955)
  • Spelen met de dood (1983)

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners