Will Spoor

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Onk versus Onk 178508.jpg

Will Spoor (links) in Onk versus Onk, 1981. Foto: Maarten Brinkgreve.

Will Spoor (Amsterdam, 3 december 1927) was een Nederlands acteur en theatermaker, die vooral bekendheid kreeg als pantomimespeler. Daarnaast kennen ouderen hem nog als Snuitje de ene helft van het bandieten duo Snuf & Snuitje uit de tv-serie Pipo de Clown.

Biografie

Onktoneel II, 1983. Foto: Maarten Brinkgreve.
Willem Jan (Will) Spoor was een zoon van Maurice Spoor en Suze Spoor-Diehm. Hij studeerde viool en altviool aan het Conservatorium in Utrecht (1946-1950) en vertrok in 1951 naar Parijs, waar hij een opleiding ging volgen aan de École de Mime van Etienne Decroux. In diens Théâtre de Mime maakte hij zijn debuut als mimespeler. Hij werkte voorts als geluidsman/decorateur bij Etienne Decroux, animator bij het Marionettentheater Ives Joly en Georges Lafaye, caféterrasartiest aan de Côte d'Azur, employé bij de een wereldtour van Marcel Marceau, hij had een eigen mimeschool (19621967), was docent mime aan de theaterschool in Amsterdam, werkte mee aan mime- en straattheaterfestivals in Hongarije, Montreux, Zürich, Arezzo, Edinburgh en Hamburg (1e prijs!), produceerde een aantal films, gaf solo- en groepsrecitals met het Mimetheater Will Spoor (19631973), maakte tournees door Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en werkte mee aan talloze gelegenheidsprodukties op het gebied van mime. Hij richtte voorts een aantal mimegezelschappen op, onder namen als Onktheater Overal, Stichting Inccoprodinc, Mimetheater Will Spoor, Waste of Time Company en Waste of Time Company en No. 12.

Slechts incidenteel was hij te zien als toneelspeler. Zijn belangrijkste werk is het componeren (in grafische notatie) en het regisseren en produceren van groepsmime, zo ook met het Onk Theater Overal, dat sinds 1978 bestaat.

De Nederlandse mimespeler, acteur en theatermaker Will Spoor is dinsdag 25 november 2014 in Amsterdam op 86-jarige leeftijd overleden.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen met een mimografie van hem

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor het licht

Video

Onk, Auteur en Regie: Will Spoor, Poppen: Boudewijn Bielke. Stichting Inccoprodinc, 1978. Collectie TIN.

Externe Links

BronnenSchrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners