Wie is de Nar?

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wieisdenar poster.png


Vanaf 10 maart tot en met 1 april 2012 dook Theater Instituut Nederland (TIN) op in Den Haag met de tentoonstelling Wie is de nar? Spelen met de macht. Het TIN – dat vecht om vanaf 2013 als Theatermuseum door te kunnen gaan – bracht met deze tentoonstelling midden in het bestuurlijke centrum van ons land, een zoektocht naar narren van toen en nu, in de politiek en het theater.

De tentoonstelling werd geïllustreerd met unieke foto’s, affiches en objecten uit de rijke collectie van het Theater Instituut. Wie is de nar? presenteerde zich behalve in Pulchri en ANNA@KV20 ook met zes reusachtige foto’s op de tussenliggende route.

  • Periode: 10 maart t/m 1 april 2012
  • Locatie: Pulchri Studio (Weissenbruchzaal), Den Haag | ANNA@KV20, Den Haag

Inhoud

Wie is de Nar? laat zien hoe de rol van de nar in de loop van de tijd is veranderd, zowel in het theater als in de werkelijkheid. Wie is de Nar? probeert grip te krijgen op de figuur die met de machthebbers ‘speelde’. Zat hij vroeger, vaak ingehuurd, bij de koning op schoot en mocht hij hem als een van de weinigen een spiegel voorhouden, tegenwoordig lijkt zijn rol uitgespeeld. Want wie houdt wie nú een spiegel voor? Waar is de nar gebleven? Wie zijn de narren van vandaag?

Vormgever van de tentoonstellingen Tatyana van Walsum plaatst in Pulchri op speelse wijze de kleurrijke theatercollectie in een echt spiegelpaleis. De bezoeker doolt als het ware door vier eeuwen theater- en narrengeschiedenis. In ANNA@KV20 aan de Korte Voorhout worden vooral narren van nu belicht en kunnen bezoekers zelf bepalen waar de werkelijke nar zich schuilhoudt. Metershoge foto's, van theatervormgever en beeldend kunstenaar Michiel Voet, zijn de verbindende schakel tussen de twee locaties. Hierop staan Gijs Scholten van Aschat, Adelheid Roosen, Nasrdin Dchar, Ariane Schluter, Freek de Jonge en Leopold Witte afgebeeld. Met collectiestukken van het TIN in hun hand zetten zij zich schrap in een heftige storm.

Overzichtsfoto's

DSC4630.jpg DSC4633.jpg DSC4637.jpg

DSC4645.jpg DSC4673.jpg DSC4653.jpg

DSC4669.jpg DSC4744-2.jpg DSC4627.jpg

Foto's: Radboud Kuypers

Collectie TIN

Foto's als verbindende schakel tussen de twee locaties

Gijs Scholten Defi mail.jpg Adelheid Defi mail.jpg Nasrdin Defi mail.jpg Ariane Defi mail.jpg Freek Defi mail.jpg Leopold Defi mail.jpg

1: Gijs Scholten van Aschat | 2: Adelheid Roosen | 3: Nasrdin Dchar | 4: Ariane Schluter | 5: Freek de Jonge | 6: Leopold Witte

Foto's: Michiel Voet, 2012


Diversen

Narrekop (masker) Ontwerp: Hein von Essen










Colofon

  • Samenstelling: Rob van der Zalm en Trudi van Zadelhoff (TIN).
  • Vormgeving tentoonstellingen: Tatyana van Walsum, Amsterdam.
  • Vormgeving foto's: Michiel Voet, Amsterdam.