Vera Bondam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hélène 154241.jpg

Vera Bondam in Hélène, K.V.H.N.T. 1930. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux.

Biografie

Vera Bondam (1895-1982) was een Nederlandse actrice. Zij bezocht na haar HBS-tijd in 1913/14 de toneelschool en debuteerde in het seizoen daarop bij het gezelschap van Louis de Vries, dat een jaar lang in Indië voorstellingen verzorgde. Na de ontbinding van dit gezelschap bleef zij nog met enkele collega's doorwerken, maar in 1916 keerde zij terug naar Nederland en werd zij geëngageerd door Van Eysden.

Halverwege de jaren twintig besloot ze een studie Duits te gaan doen, omdat het toneel haar geen voldoening meer gaf. Zij haalde haar akte, maar sloot zich uiteindelijk toch weer aan bij het Vereenigd Tooneel van Verkade en Verbeek, waar zij belangrijk werk deed. Na een huwelijk met Philippe la Chapelle, trouwde zij een chirurg met wie zij enige jaren in Wenen woonde. Zij speelde echter regelmatig in Nederland en was later ook als lerares verbonden aan de Amsterdamse Toneelschool.

Als hoorspelactrice was zij betrokken bij vele honderden radio-uitzendingen, zij werkte mee aan de toneelavonden van de AVRO en behoorde in de vijftiger jaren tot de televisietoneelgroep, die 3 seizoenen bestond. Zij werkte als actrice en voordrachtskunstenares door tot het eind van de jaren zestig en was bijna 80 toen zij haar laatste televisierol speelde.

Vera Bondam maakte na een studie bij Anton Sistermans en Louis van Tulder in 1948 haar debuut als zangeres en was bovendien jarenlang regisseuse bij amateurtoneelverenigingen.

In Leiden is een straat naar haar genoemd.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

links: Vera Bondam, rechts: Ank van der Moer in Elektra, De Nederlandse Comedie 1954. Foto: Lemaire en Wennink/MAI.

Overig

  • Gehuwd met Philippe Céleste La Chapelle ('s-Gravenhage, 1-8-1882) op 10-10-1924 te Amsterdam.
  • Gescheiden van Philippe Céleste La Chapelle op 28-11-1931 [Amsterdam].
  • Gehuwd met Dr. A.A. Gubatta.
  • 12-1/2-jarig jubileum in februari 1930 in "Durand juwelier" in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners