Variété

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Variété is een vorm van amusementstheater, die in het midden van de negentiende eeuw is opgekomen Voortgekomen uit café chantant. Voornamelijk gericht op de de gewone burger, hield het variété het midden tussen volksamusement en elitair theater. Variété-voorstellingen bestonden uit allerlei losse optredens, waaronder: conferences, liedjes, dans, sketches, goochelaars, acrobatiek en pantomime. Rond 1900 kwamen daar de eerste filmvertoningen bij. Variété overlapte gedeeltelijk met revue en circus, vaak traden dezelfde artiesten in de verschillende genres op. Variété stond aan de basis van de musical en de kleinkunst. Met de opkomst van de film en later de televisie als vorm van vermaak kwam er in de loop van de 20e eeuw een einde aan de populariteit van het variété.

In de theaterwereld in Engeland spreekt men voor dezelfde soort vorm van voorstellingen van music hall en in de Verenigde staten van o.a. Vaudeville

Zie een overzicht van de voorstellingen die in de Productiedatabase gekenmerkt zijn als: variété

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners