Vale Croes

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

NAAM: Vale Croes
VOLLEDIGE NAAM: Rudolfo Valentino Croes
GEBOREN: 5 november 1951
LAND: Aruba

VVLogohome.jpg

Biografie

Vale Croes volgde een timmeropleiding op Aruba en specialiseerde zich in Nederland in de bewerking van fiberglass. Van 1980 – 2011 was hij werkzaam bij de Regering op Aruba.

Zijn zang carrière begon toen hij als 7 jarige toetrad tot het kerkkoor te Savaneta, waar hij meteen ook als solist mocht optreden. Van 1966 – 1970 was hij zanger in een Mariachigroep tot hij naar Nederland vertrok voor zijn opleiding. Sinds zijn terugkeer op Aruba in 1972 trad (en treedt) hij op met verschillende muziekgroepen, waaronder de Mariachi's. In 1973 sloot hij zich aan bij de groep ‘Sensacion del Caribe’, waarmee hij tot 1980 verbonden bleef. Daarna zong hij weer in verschillende muzikale groepen. Croes de zanger treedt regelmatig op Bonaire, Curaçao (en soms in Nederland).


Ook als komediant (stand up comedian) veroverde Croes een breed publiek.In 1973 trad hij voor het eerst officieel op als komediant voor een groot publiek in een club te Sta. Cruz. Hoezeer het carnaval en de comedy verweven zijn blijkt wel uit het feit dat hij in 1974 werd bekroond als ‘Pancho di Carnaval’ voor het vertellen van grappen. Van 1981 tot heden treedt hij op als stand-up comedian in Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten en Nederland.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen van Vale Croes zie Alle voorstellingen van Vale Croes

Foto's

Aruba su Cultura y Folklor 01.png

Aruba su Cultura y su Folklor Dande.png Aruba su Cultura y su Folklor Dera Gay.png

Vale Croes in Aruba su Cultura y Folklor (1994). Collectie Vale Croes, Aruba

Video

Bahando cu penshon, Vale Croes, 2011, Collectie Vale Croes, Aruba

Pita bo auto prome bo yega cas, Vale Croes, 2006, Collectie Vale Croes, Aruba


Vale Croes one-man-show #1


Vale Croes one-man-show #6

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners