Toneelschrijver

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

<type>thesau</type><id>783</id>

De schrijver van de tekst van een compleet origineel toneelstuk wordt specifiek toneelschrijver genoemd. In de programmagegevens wordt deze beroepsaanduiding echter nooit zo vermeld; men zegt dan bijvoorbeeld simpelweg: Hamlet van William Shakespeare. Een andere beroepsaanduiding die gebruikt kan worden is die van auteur. Vaak is een toneelschrijver tegenwoordig niet alleen de schrijver van de tekst, maar is hij/zij ook tevens regisseur of vervult andere scheppende functies bij de totstandkoming van een toneelvoorstelling.

De eerste toneelopvoeringen waren rituelen waar geen geschreven tekst aan te pas kwam. Met de opkomst van het theater in het oude Griekenland ontstond het beroep van toneelschrijver. Uit die tijd zijn een aantal stukken bewaard gebleven, waarvan de bekendste: De Oresteia van Aischylos, Oidipous van Sophocles en Medea van Euripides. De bekendste toneelschrijver aller tijden is William Shakespeare (1564-1616). Hij was verbonden aan een eigen gezelschap dat zijn stukken speelde en had zijn eigen theater om ze in op te voeren. Nederland heeft een eigen bescheiden toneelschrijftraditie.

De oudst bewaard gebleven Nederlandse stukken zijn de Abele Spelen. Joost van den Vondel (Gijsbrecht van Aemstel, 1637) en Herman Heijermans (Op hoop van zegen, 1901) zijn de belangrijkste Nederlandse toneelschrijvers. Tegenwoordig zijn sommige toneelschrijvers verbonden aan een gezelschap, waar ze bijvoorbeeld ook dramaturg of regisseur zijn. Andere schrijvers werken als freelancer, in opdracht van een gezelschap of op eigen initiatief. Bekende hedendaagse Nederlandse toneelschrijvers zijn Maria Goos, Don Duyns en Rob de Graaf.

Voor een overzicht zie: Lijst toneelschrijvers

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners