Toneelgroep De Appel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Appel.jpeg
NaamToneelgroep De Appel
Latere naamAppel, Toneelgroep De
Opgericht1971
Opgeheven2017
DisciplineToneel
 Website

Informatie

Toneelgroep De Appel werd in 1971 door Peter van der Linden, Carol Linssen, Christine Ewert, Do van Stek en Erik Vos opgericht en groeide sindsdien uit tot een van de meest prominente Nederlandse toneelgezelschappen, dat groot gemonteerde producties maakte.

Bekend onder een groter publiek werd Toneelgroep De Appel met name door Erik Vos' monumentale ensceneringen van klassieke werken, waar hij al in de jaren vóór het ontstaan van Toneelgroep De Appel naam mee had gemaakt: Griekse tragedies waarin het koor sinds tijden weer een plek in de ontwikkeling van het drama kreeg; ensceneringen van stukken van Shakespeare die, met veel fantasie en overgave gespeeld, een grote toegankelijkheid hadden. Karakteristiek waren steeds weer het spelplezier van de acteurs, de menselijkheid van de personages en de eenvoudige aankleding.

De Appel had een hecht spelersensemble, het merendeel van de acteurs was vast in dienst. Daarnaast speelden er bijna iedere voorstelling gastacteurs mee. Regisseurs waren o.a. Aus Greidanus sr., Aus Greidanus jr., David Geysen en Geert de Jong.

Het Appeltheater
De meeste voorstellingen werden gespeeld in het eigen Appeltheater in Scheveningen - een voormalige paardentramremise. De Appel heeft sinds de oprichting van het gezelschap bewust heel veel met het gebruik van de ruimte geëxperimenteerd.

Vanaf januari 2015 volgde Arie de Mol Aus Greidanus sr. op als artistiek leider. In de zomer van 2016 verliet de Mol het gezelschap na het besluit van de gemeente Den Haag te stoppen met subsidiëring. David Geysen nam zijn taak over. Desondanks vond op 18 december 2016 de laatste voorstelling van Toneelgroep De Appel plaats.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die deze groep in première heeft gebracht, al of niet in samenwerkingen met andere theaterorganisaties en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners