Tivoli Schouwburg, Rotterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tivoli Schouwburg Rotterdam 364067.jpg

Interieur van de Tivoli Schouwburg te Rotterdam. Foto Jules L. Faassen, 1890.
NaamTivoli Schouwburg, Rotterdam
PlaatsRotterdam
TypeTheatergebouw
Bouwjaar1890
Openingsdatum4 oktober 1890

Informatie

Architect: Y. Bijvoets Gzn

Bouwjaar: 1890

Opdrachtgever: Maatschappij Tivoli

Opening als theater: 4 oktober 1890

Openingsvoorstelling: Veel leven om niets van William Shakespeare; Het studentenleven van Pieter Bernagie

Sluiting als theater: Verwoest door het bombardement van 14 mei 1940

Geschiedenis

Op 4 december 1889 werd een aanvraag ingediend voor de bouw van een ‘Tivoli Wintertuin’, te bouwen naast de in aanbouw zijnde Tivoli Schouwburg. Nadat de schouwburg op 4 oktober 1890 is geopend, volgt de Wintertuin op 29 maart 1891. Die bevatte onder meer kegelbaan, biljartzalen en een restaurant. Op 10 oktober 1903 opent F.P.J. Goeman in de Wintertuin een bioscoop, genaamd Royal America Bioscope. Het was de eerste permanente bioscoop in ons land. In 1899 wordt een verzoek ingediend om een doorgang te maken naar de belendende Tivoli Schouwburg.

Interieur

Aan het einde van een corridor kwam men in een ruime vestibule met koepeldak van 8 bij 8 meter. Hier bevonden zich ook de plaatsbureaus. Via een gang kwam men in de zaal, die naar achteren toe opliep, en verdeeld was in stalles, parket en parterre. Aan de zijkant waren baignoires, steeds voor vier personen. Opvallend was de kleur van de stoffering: lichtblauw met gouden ornamenten. De balustrade van het balkon was versierd met cartouches, waarin de namen van destijds beroemde toneelspelers, Beerman, Albregt, Kleine-Gartman, Snoek, Peters en Driessens, stonden. Er was een vrij brede orkestbak, met twee loges d’avant-scène aan iedere kant. Voor het toneel bevonden zich een brandscherm en een voordoek, ook van lichtblauw satijn. In de zaal hing een zeer fraaie koperen gaskroon.

Premieres

Zie Voorstellingen die in dit theater in première zijn gegaan

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007
  • Productiedatabase


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners