Tijdlijn Dans:1934

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


1934: "De Schepelingen", een ballet van Florrie Rodrigo, wordt verboden als linkse propaganda

Flora Juda Rodrigues wordt geboren in 1893 in Amsterdam. Zij is beter bekend onder haar artiestennaam Florrie Rodrigo. Ze is een grote naam in de danswereld in het begin van de twintigste eeuw, als danseres, danslerares en choreografe. De dansen van Rodrigo worden ‘plastisch’ genoemd en worden beïnvloed door het expressionisme en de zogenaamde Ausdruckstanz, een moderne dansvorm die in Duitsland in die tijd erg populair is.

Rodrigo werkt als danseres in Berlijn, waar zij vanaf 1921 woont. In 1924 keert zij terug naar Nederland, omdat zij merkt dat er een bepaalde vorm van haat tegen de joden in Berlijn heerst. Het antisemitisme groeit. Rodrigo maakt in Nederland in 1933 het ballet De Schepelingen, als reactie op het bombardement op ‘De Zeven Provinciën’ waarbij 23 scheepslieden omkwamen. In het ballet De Schepelingen komt de verontwaardigde houding van Rodrigo tegen dit bombardement tot uiting. Het ballet bestaat uit drie onderdelen, namelijk de matrozen die aan wal met ‘meiden’ aan de haal gingen, de matrozen die in opstand kwamen en tenslotte, na het bombardement, de solidariteitsdans van rouwende weduwen en matrozen.

Vanuit conservatieve hoek krijgt Florrie Rodrigo kritiek en in 1934 wordt door de politie een verbod gesteld op de uitvoering van "De Schepelingen". Dit gebeurt naar aanleiding van verschillende recensies, die in De Telegraaf en De Rotterdammer verschijnen, en waarin schande wordt gesproken over het ballet. Uiteindelijk wordt besloten dat voortaan alle uitvoeringen van de balletgroep van Rodrigo door de politie van te voren moeten worden goedgekeurd.

Rodrigo heeft in haar dansen altijd geprobeerd om de maatschappij te laten zien, en om aan de orde te stellen wat er verkeerd gaat in de wereld. Het socialisme zit in haar bloed en Rodrigo wordt populair in linkse kringen.

Voorbeelden van andere balletten van Rodrigo zijn Verzet en De Duivel in het Gemeentenhuis. In 1941 werkt zij mee aan een balletfilm genaamd Droomland Melodie van H. Wassenaar. Rodrigo is vanaf 1949 les gaan geven, in klassieke stijl.

Florrie Rodrigo overlijdt op 11 juli 1996 te Amsterdam.