Theo Loevendie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamTheo Loevendie
Geboren17 september 1930
Amsterdam
BeroepComponist
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Theo Loevendie (1930) is een Nederlands componist. Hij studeerde compositie en klarinet aan het Amsterdams Conservatorium. Lange tijd hield hij zich uitsluitend met jazzmuziek bezig. Hij won daarvoor diverse prijzen. Vervolgens doceerde Loevendie vanaf 1970 compositie aan diverse conservatoria. Tot zijn leerlingen behoorde onder andere Svitlana Azarova, Bram Van Camp, Matthias Kadar, Vanessa Lann, Peter van Onna, Robin de Raaff, en Victor Varela.

Vanaf 1968 schreef Loevendie ook concertmuziek, waaronder opera's en diverse orkestwerken. Diverse werken werden met prijzen bekroond.

Loevendie heeft in diverse formaties gespeeld, waaronder het door hem opgerichte Consort, Brevis (met onder anderen Egon Kracht) en het Theo Loevendie kwintet. De laatste jaren treedt Loevendie regelmatig op met zijn Ensemble Ziggurat.

Zie ook de bio op zijn eigen website

Prijzen

  • 1969 - Edison voor een jazzalbum
  • 1979 - Wessel-Ilckenprijs
  • 1982 - Edison voor De nachtegaal (1979)
  • 1984 - Koussevitzky International Record Award (samen met Pierre Boulez)
  • 1986 - Matthijs Vermeulenprijs
  • 1988 - 3M-prijs

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase als de componist

Idem als de auteur of librettist

Idem voor de muzikale leiding

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners