Tessa Lute

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamTessa Lute
Geboren8 juli 1951
Castricum
Overleden28 juli 2001
Cherbourg
BeroepKostuumontwerper
DisciplineToneel

Biografie

Tessa Lute (1951-2001) was een Nederlandse kostuumontwerpster. Na de middelbare school ging ze naar de Rietveld Academie in Amsterdam, waar ze in 1977 afstudeerde met als hoofdvak grafiek en als bijvak mode. Later volgde ze nog een opleiding tot costumière. Via (amateur)theater De Engelenbak, waar ze de deelnemers aan de Open Bak kleedde, belandde Lute in 1982 in de professionele theaterwereld. Haar kostuums voor 'Lulu' van Toneelgroep Amsterdam, in 1989, betekenden haar doorbraak en vormden het begin van een langdurige samenwerking met regisseur Ivo van Hove en zijn vaste vormgever Jan Versweyveld. Andere regisseurs waar Lute regelmatig mee samenwerkte waren Gerardjan Rijnders (o.a. in de voorstellingen 'Het jachtgezelschap' en 'De Cid') en Koos Terpstra (onder andere in 'De Troje trilogie' en 'De driestuiversopera'). Kenmerkend voor Lutes werk waren de combinaties van elementen die aan verschillende perioden en stijlen waren ontleend én de combinaties van zelf ontworpen en gekochte kleding. De vaak humorvolle creaties die dat opleverde, voegden een extra dimensie toe aan het verhaal dat in de voorstelling werd verteld. Tessa Lute werd 50 jaar.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij zij geregistreerd werd voor het decor voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem voor de kostuums

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners