Tamar van den Dop

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamTamar van den Dop
Geboren
De datum "8 februari 1970 te Amsterdam" kon niet verwerkt worden.
8 februari 1970 te Amsterdam
Amsterdam
BeroepActeur, Regisseur

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xxxx130.0010-18&b=400

Tamar van den Dop in Ik - over geluk, egoïsme en domheid van Orkater, 2004. Foto: Ben van Duin.

Tamar van den Dop (Amsterdam, 8 februari 1970) is een Nederlandse actrice, filmregisseur en scenarioschrijfster.

Biografie

In 1985 regisseert Jeroen Krabbé een toneelbewerking van het dagboek van Anne Frank. (zie: Anne Frank. Hierin speelt Tamar van den Dop de rol van Anne Frank en wordt ze bekend bij het grote publiek. Op 9 Mei 1985 werd deze voorstelling uitgezonden door de TROS.

In 1997 ontving zij een Gouden Beeld voor haar rol in de televisie-serie Zwarte Sneeuw. Als theateractrice won zij in 2000 de Colombina voor haar rol als 'Hanna' in de voorstelling Schlemiel van het theatergezelschap Het Groote Hoofd.

In 2011 wordt zij genomineerd voor de Colombina voor haar rol in Emilia Galotti van het Nationale Toneel. Het jury commentaat luidt: "Tamar van den Dop verdwijnt op fenomenale wijze in haar rol. Zij is de belichaming van de sterk conceptuele benadering van dit stuk. Zij speelt met minieme middelen maar met maximale uitdrukkingskracht dit vervreemdende personage en geeft het een eigen, vrouwelijke dreiging mee."

Loopbaan

Ze studeerde in 1993 af aan de Toneelacademie Maastricht. Tijdens haar studie speelde ze in de film De Provincie, wat haar een Gouden Kalf nominatie opleverde, evenals haar rol in de film De Omweg in 2000. Als actrice maakte zij carrière met rollen in diverse films en televisieseries zoals Wolfsbergen, Karakter en Zwarte Sneeuw. Ook speelt zij bij diverse toneelgezelschappen.

Van den Dop had succes met haar korte films Lot en Schat. Beide films waren de Nederlandse inzendingen voor de Academy Awards voor 2002 en 2004. Lot leverde haar zowel de Speciale Juryprijs alsmede de Publieksprijs op bij het Festival Premiers Plans d'Angers in Angers. In 2007 kwam haar speelfilmdebuut, Blind, uit; deze film was gebaseerd op De sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen. Het scenario van Blind is ook uitgegeven als novelle bij uitgeverij Podium.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Tamar van den Dop

Theater

  • 1991-1992 - Gyges en zijn ring als Lesbia (Toneelgroep Amsterdam)
  • 1993 - Exiles (Kaaitheater)
  • 1994 - Heartbreak House (Ro Theater)
  • 1997 - Flirt (Het Zuidelijk Toneel)
  • 1998 - Judith als Judith (NES-producties)
  • 2000 - Messen in Hennen (Noord Nederlands Toneel)
  • 2000-2003 - Schlemiel (Kvetch) als huissloof Hannah (Het Grote Hoofd)
  • 2002-2003/2004 - De Gouden Eeuw (Orkater)
  • 2004-2005 - IK als o.a. Emma Bovary (Orkater)
  • 2007-2009 - A Streetcar Named Desire als Blanche (TA-2 / Toneelschuur Producties)
  • 2009-2010 - Kees de jongen als Moeder van Kees (De Toneelmakerij)
  • 2010 - Onder Controle (Toneelschuur Producties)
  • 2010-2011 - Emilia Galott als Orsina (Het Nationale Toneel)
  • 2011 - Olie als Eva (Compagnietheater)

Film/TV

Filmografie als actrice

  • Op hoop van Zegen (1986) - Clementine Bos
  • Jan Rap en zijn maat (1989)
  • De Provincie (1991) - Lili
  • Crankybox (1994), eindexamenfilm Toneelacademie Maastricht (regie: Frans Weisz)
  • De Partizanen Televisieserie - Therese (1995)
  • Zwarte Sneeuw Televisieserie - Eva Bender (1996)
  • Karakter (1997) - Lorna Te George
  • Kringen van de tijd (1997) - Circe
  • Het Glinsterend pantser (1998) - Alice van Voorde
  • Thuisfront (1998) - Lucia
  • De Onbrekende Schakel (1999) - Lydia Veenema
  • De Omweg (2000) - Joanna
  • Babyphoned Televisieserie - Ellen (Afl., Satan huilt, 2002)
  • Polonaise (2002) - Hilde
  • Russen Televisieserie - Esther Vuijk (Afl., Satan huilt, 2002)
  • Brush with Fate (2003) - Edith
  • Klem in de draaideur (2003) - Winnie Sorgdrager
  • Stop! (2003) - Filmregisseuse
  • Birth of the Western, Holland 1903 (2004) - Roos
  • Keyzer & De Boer Advocaten Televisieserie - Michelle Huisman (Afl., Dwaze vaders, 2005)
  • Baantjer Televisieserie - Marijke Verhoef (Afl., De Cock en de man die weg wilde, 2005)
  • Wolfsbergen (2007) - Sabine
  • De Co-assistent - Elsje Esselbrugge (Afl. Beroepsgeheim, 2009)
  • NPS Micromovies - Spannend verhaal!
  • One Night Stand V - Proces - als de moeder van het slachtoffer van zinloos geweld

Filmografie als regisseuse

  • Lot (2003)
  • Schat (2004)
  • Blind (2007)

Trivia

Ze is getrouwd met fotograaf en cameraman Gregor Meerman.

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners