Productiedatabase

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf TIN Productiedatabase)
Ga naar: navigatie, zoeken

In de Productiedatabase worden de gegevens verzameld van alle premières in Nederland van professionele theater- en dansvoorstellingen. De vroegst beschreven voorstelling dateert uit 1751. De meest recente zijn de voorstellingen van vandaag, morgen en het volgende seizoen. Alle voorstellingen vanaf 1900, waarvan een volledige premièredatum bekend is, zijn ook in de Theaterencyclopedie te zien.

Sinds 2013 wordt deze première-database actueel gehouden door Bijzondere Collecties van de UvA. Nieuwe theaterproducties en de bijbehorende theatermakers worden voortdurend toegevoegd.

Bij het invoeren van de premièregegevens in de databank wordt de volgende definitie van een première gehanteerd:

  • Een première is de allereerste keer dat een productie uitgevoerd wordt en die niet een try-out of voorpremière is. Als de cast wisselt, is dit niet een nieuwe première. Alleen als de artistieke leiding verandert, is het een nieuwe première (regie, choreografie, vormgeving, bewerking).
  • Als een productie na enige jaren opnieuw wordt uitgevoerd, kan er in de productie veel gewijzigd zijn. Als een groot deel van het creatieve team veranderd is (bijv. regie, choreografie, decorontwerp etc.) dan is er sprake van een nieuwe versie. In dat geval wordt de productie als nieuwe productie ingevoerd.
  • Voor producties/voorstellingen die door buitenlandse gezelschappen of producenten zijn gerealiseerd, wordt de eerste uitvoering daarvan in Nederland als première in deze database geregistreerd.

Zie ook: Première voor een nadere omschrijving van dit begrip.

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners