Stella Fontaine

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamStella Fontaine
Geboren4 april 1889
Amsterdam
Overleden9 maart 1966
Amsterdam
Beroepcabaretier

Stella Fontaine, artiestennaam van Saartje Kanes (Amsterdam, 6 april 1889 - Amsterdam, 9 maart 1966) was een Joods-Nederlandse cabaretière.

Biografie

Stella Fontaine begon vlak voor de eerste wereldoorlog, aangemoedigd door de humorist Louis Contran, in het Amsterdamse Flora. Zij was voordrachtskunstenares, soubrette en bovenal imitatrice van bekende collega's als Louise Fleuron, Margie Morris, Frans Lamoen en Cesarina Speenhoff-Prinz.

Enkele imitaties werden ook op zgn. "zingende films" vastgelegd. Zij trad op met repertoire van o.m. Dirk Witte, Alex de Haas, Armand Haagman en vooral Chef van Dijk en maakte tal van grammofoonplaten ("Zusje", "Praat een beetje zachter", "Onder de bomen van het plein", "De verliefde keukenmeid", "Arme Brunettes", het aan haar opgedragen "Handschoentje's brief", etc.).

Door haar vriendin Asta Nielsen werd zij ook in het buitenland geïntroduceerd. Tot april 1949 werkte zij regelmatig, daarna slechts sporadisch. Met Jules Moes en Simon Dickson leidde zij in 1933/34 het Operettegezelschap De Hoofdstad.

Overig

  • Geboren: Canes, Saartje
  • Gehuwd met Salomon Gazan (Amsterdam, 10-1-1890) op 22-5-1918 te Zaandam.
  • Ouders: Mozes Canes en Heintje Bolle.
  • Haar echtgenoot was Salomon Gazan. Hun dochter Henny huwde met de historicus Dick Blok, en daarmee werd Fontaine de grootmoeder van Dieuwertje Blok, Tessel Blok en Francine Blok.

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners