Stella Adler

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stella Adler in Shadow of The Thin Man trailer.jpg

Stella Adler in de trailer van Shadow of the Thin Man (1941)

Biografie

Stella Adler (1901-1992) was een Amerikaans toneelspeelster en dramadocente.

Haar ouders waren uit Rusland geïmmigreerde Joden die in New York een Jiddisch theater leidden; Stella maakte daar als vijfjarige haar debuut. Zij maakte een overstap naar het Engelstalige toneel toen zij mede-oprichter werd van het Group Theater, maar deze verandering bleek aanvankelijk minder succesvol. In de dertiger jaren vertrok Adler naar Parijs, waar zij de invloed van Konstantin Paustovski onderging en zo nieuwe inspiratie opdeed.

Teruggekeerd naar Amerika ging zij toneelles (zie method acting) geven, aanvankelijk aan hetzelfde Group Theater. Zij had leerlingen die zelf beroemd werden: Elia Kazan en Marlon Brando behoorden daartoe. Haar Stella Adler Conservatory of Acting ging van start in 1949.

Hoewel Adler zich vooral met het toneel bezighield, speelde zij ook in drie films, waaronder Shadow of the Thin Man.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners