Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Geenaffiche.png

TitelShot
Ondertitel(Oh Brave New World That Has Such People in It)
ProducentStichting Dansproduktie
DisciplineDans
OnderwerpModerne dans, Nederland
Premièredatum15 november 1983
Seizoen1983/1984, 1984/1985
LocatieMickery, Amsterdam
OpmerkingenVideoprojekt i.s.m. Mickery.
ProductierecordCatalogus Theatercollectie


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




    Rolverdeling en uitvoerenden

    NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

    Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


        Muzikale uitvoering: Michiel Brandes en Rolf Hermes

        Vastlegging

        Shot

        In 1983 verschijnt Shot, de eerste dansfilm van Bianca van Dillen die zij samen met regisseur Wilbert Bank en componist Henk van der Meulen, onder de vlag van Stichting Dansproduktie en Mickery Amsterdam maakt. De film maakt deel uit van een programma over geweld: Oh brave new world that has such people in it geïnitieerd door Ritsaert ten Cate bij Mickery Theater. Verschillende leden van de kerngroep en graag geziene gasten van Stichting Dansproduktie werken mee aan Shot. Naast Bianca van Dillen en Henk van der Meulen werken dansers/choreografen Beppie Blankert, Ton Lutgerink, Louki van Oven en muzikant Harry de Wit mee. De hoofdrol is voor de elegante en technisch precieze danser Gérard Lemaître.

        De film speelt zich zowel binnen als buiten af. Verschillende beelden van een Amsterdam van ruim dertig jaar geleden wisselen beelden van een studioruimte, de Plancius Studio aan de Plantage Kerklaan, af. Van die beelden, maar ook van de muziek, de door Mathilde Santing gezongen teksten en de kostuums, spatten de jaren tachtig af waardoor de film een mooi tijdsbeeld laat zien.

        Van Dillen snijdt in Shot een vrij heftig thema aan: schietincidenten waarbij onschuldige burgers geraakt worden en die worstelen met hun rol als slachtoffer. Hoe incasseer je een beschieting fysiek, emotioneel en rationeel gezien? Een thema dat nog altijd actueel is. Realistische beelden worden afgewisseld met abstracte dans, waarin wel duidelijk een reflectie op, of soms een weergave van wat zich buiten afspeelt te zien is. Emoties als wantrouwen, boosheid, achterdocht en wraak spelen een belangrijke rol in die dansscènes. Ze zijn te vinden in een vuist die gebald wordt, een voet die op de grond stampt of een blik die over de schouder geworpen wordt. Alles zeer nauwkeurig uitgevoerd en in beeld gebracht door danser Lemaître en cameraman Mat van Hensbergen onder regie van Wilbert Bank. Van Dillen probeert de gevoelens zo hoog mogelijk onder de oppervlakte te brengen, zonder dat de emoties de overhand krijgen of 'over the top' zijn.

        De buitenscènes gaan minder over gevoel maar wekken wel veel beklemming en benauwdheid op. Met traagheid wordt spanning opgebouwd, wat soms doet denken aan Hitchcock. Dat spelen met tempo is iets wat Van Dillen mateloos interessant vindt, hoewel ze achteraf gezien de film hier en daar wat meer zou versnellen. Maar zo zegt ze: 'te langzaam kan diepte geven, omdat er betekenislagen gecreëerd worden, zoals door de songtekst (John Schneider), muziek (Henk van der Meulen) en de stem van Santing. Je krijgt de tijd om iets echt te ervaren en daarmee boven het alledaagse uit te stijgen.'

        Shot eindigt met een indringende blik van Gérard Lemaître, waarmee hij de voyeuristische kijker en de dader voor het eerst in de ogen kijkt en al dan niet een anoniem slachtoffer wordt.

        Gezelschap: Stichting Dansproduktie

        Seizoen: 1984/85

        Trefwoorden: Moderne dans, Nederland

        Choreografie: Bianca van Dillen

        Muziek: Henk van der Meulen

        Regie: Wilbert Bank

        Uitvoering muziek:Mathilde Santing, Michiel Brandes, Rolf Hermes

        Uitvoerenden: Gérard Lemaitre, Beppie Blankert, Flora Coker, Bianca van Dillen, Job Leerink, Ton Lutgerink, Louki van Oven, Harry de Wit

        Fragment

        Gérard Lemaitre in Shot. Collectie TIN.

        Bronnen