Schouwburg, Almere

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NaamSchouwburg KAF Almere
PlaatsAlmere
TypeTheatergebouw
 Website

Informatie

Schouwburg Almere (Esplanade 10) is ontworpen door de Japanse architecten Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa van architectenbureau SANAA. Er is gekozen voor een gestileerde eenvoud waarbij transparantie en licht voorop staan. De ligging van het gebouw, schijnbaar drijvend op het Weerwater en grenzend aan Stadshart Almere, zorgt voor veel lichtinval en fraaie uitzichten over het Weerwater. De schouwburg beschikt over drie zalen.

Een grote zaal (lijsttoneel met orkestbak en drie achterbalkons en vier zijbalkons) heeft 1060 zitplaatsen, een middenzaal (vlakke vloer) met 350 plaatsen en een kleine zaal (vlakke vloer) met 150 stoelen. De laatste zaal is in beheer van de Kunstlinie maar wordt soms gehuurd door de schouwburg. De toneelmaten van de grote zaal zijn: breed 40 meter breed, 21 meter diep en 22 meter hoog met een toneelopening van 16 meter breed en 9 meter hoog. De middenzaal heeft een variabel speelvlak van 100 vierkante meter.

De officiële opening van het theater was op 2 juni 2007 met de Dogtroep, maar de echte eerste voorstelling was al op 7 februari 2007 met cabaretier Jan Jaap van de Wal met BSUR. De schouwburg wordt breed geprogrammeerd.

Bouwgeschiedenis

Gebouwd als: Theater en Centrum voor kunstzinnige vorming (Kunstlinie)

Architect: Kazuyo Sejima, Ryue Nishizawa

Bouwjaar: 2004-2006

Een lage platte doos met nog drie dozen op het dak, half in het land en half in het Weerwater, het grote meer in het hart van Almere: zo ziet Schouwburg Almere, gebouwd op 300 palen, eruit. Zowel van binnen als van buiten is het gebouw typisch ‘Japans’: zonder tierlantijnen, bijna ascetisch, wat mede komt door het gebruik van beton, staal, glas en hardstenen vloeren. Antraciet is de overheersende kleur. Felle kleuren zijn slechts te vinden in één van de foyers, waar de Taiwanese kunstenaar Michael Lin een wandschildering maakte van 15 bij 25 meter, waarbij hij zich liet inspireren door batikstof met een watermotief. Het plafond in de grote zaal is beweegbaar, waardoor de akoestiek kan worden aangepast aan voorstellingen en concerten. Het café-restaurant Waterfront heeft een schitterend uitzicht over het meer.

Premieres

Voorstellingen die in deze schouwburg in premiere zijn gegaan, zie Premieres Schouwburg, Almere

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners