Rob Erenstein

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rob-Erenstein-Foto-Henk-Thomas.jpg

Rob Erenstein, 1993. Foto: Henk Thomas.

Biografie

Rob Erenstein deed na het gymnasium (A) te hebben doorlopen een studie Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en dramaturgie en geschiedenis van de dramatische kunst in Amsterdam. In 1969 deed hij doctoraal examen en in 1978 promoveerde hij op het proefschrift "De herder en de hoveling; een onderzoek naar de aard en de functies van pastorale voorstellingen aan de hoven van Noord-Italië in de 16e eeuw".

Na voltooiing van zijn studie was hij als wetenschappelijk hoofdmedewerker werkzaam op het Instituut voor Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast schreef hij in 1969 toneelkritieken voor het Algemeen Handelsblad en werkte hij van 1969 tot 1984 geregeld als script-editor/dramaturg bij de VARA, de AVRO en de IKON (hij schreef o.m. de tv-serie "De zesde klas" i.s.m. Marianne Fennema). Van 1975 tot 1981 maakte hij deel uit van de Raad voor de Kunst.

Tijdens zijn loopbaan als docent en onderzoeker ontwikkelde Rob Erenstein zich tot een internationaal erkend specialist op het gebied van de Commedia dell'arte en de theatericonografie. Ook verzorgde hij vele lezingen over de theatergeschiedenis, bijvoorbeeld als inleider bij toneelvoorstellingen in den lande. Zijn opus magnum is het alom geprezen overzicht van de toneelgeschiedenis in Nederland en Vlaanderen, Een Theatergeschiedenis der Nederlanden, dat in 1996 gepubliceerd werd. In 1997 volgde zijn aanstelling tot hoogleraar in de theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Deze functie vervulde hij met elan tot zijn emeritaat in 2004. Erenstein overleed op 1 juli 2017 in Hilversum.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners