Rika Jansen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rika Jansen 92135.jpg

Rika Jansen. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.
NaamRika Jansen
PseudoniemZwarte Riek
Geboren8 oktober 1924
Amsterdam
BeroepZanger, Cabaretier

Hendrika Elisabeth Jansen (Amsterdam, 8 oktober 1924) is een Nederlands zangeres, bekend onder haar artistennaam Zwarte Riek.

Biografie

Hendrika Elisabeth (Rika) Jansen werkte tot na de oorlog in de zaak van haar vader, maar probeerde evenals haar zuster Marie (Maria Zamora) de artistieke ladder te beklimmen. Zij begon onder de schuilnaam Rosita Laviero met het zingen van Portugese liedjes, later gevolgd door een Spaans, Duits en Engels repertoire.

Zij trad op met een acrobatenact, "The Rico's", maar kreeg landelijke en later zelfs internationale bekendheid door toedoen van Kees Manders, die overigens jarenlang haar man was. Deze bracht haar ertoe - zij noemde zich inmiddels Fanny Black - ook Jordaanse liedjes te zingen, waarmee zij veel succes oogstte en in mei 1956 tot Prinses van de Jordaan gekozen werd. In dat repertoire werkte zij onder de naam Zwarte Riek. Zij was de vedette in Manders' Moulin Rouge en trad in 1964 met een one woman show op in Carnegie Hall.

Na haar scheiding woonde zij jarenlang in Spanje, maar sinds 1981 is zij terug in Nederland. Successen, waarmee zij ook vaak op televisie was te zien en te horen, waren de liedjes "M'n wiegie was een stijfselkissie" en "Amsterdam huilt".

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners