Rients Gratama

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png
NaamRients Gratama
Geboren24 januari 1932
Pingjum,
Overleden6 september 2017
BeroepCabaretier
DisciplineKleinkunst
TrefwoordenCabaret
 Website

Rients Gratama (24 januari 1932 - 6 september 2017) is een Nederlands-Friese cabaretier, zanger, acteur en tekstschrijver]], die werd geboren in Pingjum (Wonseradeel).

Biografie

Rients Gratama bracht na zijn HBS-opleiding enige tijd door op kantoor. Hij begon op te treden op bruiloften en partijen en kwam in 1957 bij het Friese cabaretgezelschap van Tetman de Vries. Zes jaar later had hij een eigen gezelschap dat Friestalige programma's bracht als "Jo moatte it mar witte" en "Nou ha wy de hichte" en hij had een Fries soloprogramma. Wim Sonneveld haalde hem over een Hollandstalig cabaret te schrijven. Dat werd "Vingertjes in de pap"; première 16 september 1967. Er volgden nog vele programma's, waarin hij ook jonge cabaretiers en cabaretières kansen bood (Mady Misset, Cisca Beaudoux, Lia Corvers, Reina Boelens, etc.). Gratama treedt op met veel eigen tekstmateriaal, maar gebruikt ook werk van mensen als Jan Boerstoel en Herman Pieter de Boer.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Idem voor het schrijven van de liedteksten

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners