Rie Gilhuys

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamRie Gilhuys
Geboren22 mei 1905
Amsterdam
Overleden
De datum "Amsterdam" kon niet verwerkt worden.
Amsterdam
Amsterdam
BeroepActeur

Biografie

Geboren: Gilhuijs, Maria

Op 26 november 1998 overleed de actrice Rie Gilhuys. Maria Gilhuys werd geboren op 22 mei 1905. Zij was de dochter van de acteurs Charles Gilhuys en Marie Sasbach. Als zeventienjarig meisje kreeg ze haar eerste kans bij Eduard Verkade toen ze een rol overnam van Nel Stants. Daarna speelde zij bij het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel, tot zij samen met Frits Bouwmeester een eigen gezelschap begon. De belangrijkste periodes van haar carrière beleefde Rie Gilhuys bij het Centraal Tooneel (1932-1944) en bij het Nieuw Rotterdams Toneel (1962-1970). In 1955 maakte zij haar televisiedebuut in Het lege graf bij de KRO. Begin jaren zestig leidde ze samen met Ton Kuyl het gezelschap Comedia 1960. Haar laatste toneelrol was Livia in I Claudius bij toneelgroep Globe. Rie Gilhuys werd 93 jaar.

Rie Gilhuys kwam door haar ouders, het acteursechtpaar Charles Gilhuys en Marie Gilhuys-Sasbach, al op jeugdige leeftijd in aanraking met het toneel. Zij kreeg haar eerste kans toen zij bij het gezelschap van Eduard Verkade de rol van Nel Stants kon overnemen in "Een blijspel vol verwarring". Na 6 jaar bij grote gezelschappen te hebben gespeeld ging zij met Frits Bouwmeester de provincie in om kunstavonden te geven, maar vanaf 1930 was zij weer verbonden aan de grote gezelschappen. Haar jaren bij het Centraal Tooneel vormen daaruit de belangrijkste periode. Zij maakte verschillende tournees, werkte ook mee aan enkele cabaretprogramma's, leidde in 1960/61 met Ton Kuyl een eigen gezelschap (Comedie 1960) en trok zich op haar 72e jaar voorgoed terug.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Rie Gilhuys

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners