Richard van Helvoirt Pel sr.

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Richard van Helvoirt Pel sr. 108211.jpg

Portret van Richard van Helvoirt Pel sr. Foto: Albert Meyer, 1890. Collectie TIN.
NaamRichard van Helvoirt Pel sr.
Geboren28 augustus 1873
Haarlem
Overleden6 augustus 1950
Amsterdam
BeroepOperazanger, Bariton

Richardus Gerardus Christiaan (Richard) van Helvoirt Pel (Haarlem 28 augustus 1873 - Amsterdam 6 augustus 1950) was een Nederlandse operazanger (bariton).

Biografie

Richardus Gerardus Christiaan (Richard) van Helvoirt Pel debuteerde bij de Nederlandsche Opera van Cornelis van der Linden, waar hij eerst bariton werd als opvolger van Orelio. Hij vertolkte rollen als Hérode (Hérodiade), Amonasro (Aida), zowel Méphistopélès als Valentin (Faust), Sebastiano (Tiefland), Scarpia (Tosca). Hij zong in de première van Darthula (1902, Simon van Milligen). Vooral bekend als Wagnerzanger. Hij was verder een van de eerste zangers bij de Nederlandse radio.

Foto's

Portret van Richard van Helvoirt Pel sr. 107507.jpg Portret van Richard van Helvoirt Pel sr. als Lothario in Mignon 108214.jpg

Links: Portret van Richard van Helvoirt Pel sr., fotograaf onbekend. Rechts: Portret van Richard van Helvoirt Pel sr. als Lothario in Mignon, Nederlandsche Opera 1901. Foto: H.C. de Graaff. Collectie TIN.

Overig

N.B. Richard van Helvoirt Pel jr. (Den haag, 26 februari 1923 - Amsterdam, 1 oktober 1960) was grimeur en acteur.

Externe Links

Bronnen

  • Het puik van zoete kelen. Honderd jaar Nederlandse zangkunst. Philips, 1999.

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners