Ria Kuyken

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamRia Kuyken
Geboren19 augustus 1934
Haarlem
Overleden29 januari 2001
Amsterdam
BeroepZanger

Biografie

Geboren: Kuiken, Maria Francisca Theresia

Op 29 januari 2001 overleed Ria Kuyken. Ria Kuyken werd op 19 augustus 1934 in Haarlem geboren. Na haar start als zangeres bij het dansorkest van de luchtmacht, kwam ze in 1955 terecht bij het ABC Cabaret van Wim Kan en Corry Vonk. Vervolgens maakte ze tournees door binnen- en buitenland met een programma van oude Nederlandse liedjes en werkte ze mee aan diverse televisieshows en hoorspelen. In 1962 werd Ria Kuyken tijdens de voorbereidingen voor een amusementsprogramma in Circus Boltini aangevallen door een bruine beer. Ze overleefde de aanval en ging vanaf dat moment door het leven als 'het meisje van de beer'. Tot 1972 trad Ria Kuyken over de hele wereld op in de Happy Holland Show, een eigen programma waarin ze zich richtte op Holland-promotie. Daarna begon ze een galerie en werkte ze als perschef bij Circus Holiday. Ria Kuyken werd 66 jaar.

Ria Kuyken groeide op in Nijmegen. Zij had aanvankelijk het plan om operazangeres te worden, maar kwam door toeval terecht bij de amusementsmuziek. Zij zong bij het dansorkest van de luchtmacht en werd in 1955 door Wim Kan geëngageerd voor diens ABC Cabaret. Zij werkte voor Amerikaanse militairen in Duitsland met internationale liederen, bracht terug in Nederland een programma met oude Nederlandse liedjes en reisde tussen 1960 en 1962 weer door Europa. Zij ging meewerken aan hoorspelen en was zowel op het gebied van toneel als amusement te zien op de televisie. In de zomer van 1962 werd zij in de piste van circus Boltini door een beer gebeten, hetgeen haar loopbaan voor enige tijd onderbrak. Langzamerhand begon zij met het samenstellen van een nieuw eigen programma, de "Happy Holland Show", gericht op "Holland Promotion", waarmee zij in samenwerking met KLM, het Hilton-concern en het Nationaal Bureau voor Toerisme in bijna alle werelddelen optrad. In 1972 stopte ze. Zij ging zich toeleggen op het maken van wandkleden, begon ook een galerie ('t Kuiken) in Amsterdam en werd perscheffin bij Circus Holiday.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Ria Kuyken

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners