Reinier Tweebeeke

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamReinier Tweebeeke
Geboren5 augustus 1952
Amsterdam
Overleden8 december 2013
BeroepLichtontwerper

Biografie

Op 8 december 2013 is Reinier Tweebeeke op 61-jarige leeftijd overleden. Tweebeeke heeft ruim dertig jaar in het theater gewerkt als licht- en decorontwerper. Hij heeft meer dan driehonderd voorstellingen van een lichtontwerp voorzien.

Sinds 1985 heeft Reinier Tweebeeke voor vrijwel alle grote Nederlandse theatergezelschappen gewerkt. Ook werkte hij veel in het buitenland als lichtontwerper. Zijn ontwerpen zijn gebruikt voor toneel, dans, opera, cabaret en musical. In 1990 was hij de eerste Nederlandse lichtontwerper op Broadway, waar hij meewerkte aan de musical Cyrano.

In 1996 begon Tweebeeke DLA, een bureau voor lichtontwerpers. Hiermee heeft hij verscheidende jonge licht- en decorontwerpers de kans gegeven zich te ontplooien. In 2004 werd DLA opgenomen in Rapenburgplaza, bureau voor lichtontwerp en mediasturing. Vanuit deze bureaus werkte Tweebeeke behalve aan theatrale opdrachten ook aan museale lichtontwerpen, met als hoogtepunt The urbanian pavillion op de Worldexpo in Shanghai in 2010.

Theater/Dans

Voor een overzicht van voorstellingen met lichtontwerp van Reinier Tweebeeke zie : Lichtontwerp Reinier Tweebeeke

Voor een overzicht van voorstellingen met decor van Reinier Tweebeeke zie : Decor Reinier Tweebeeke

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners