Pina Bausch

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
[[Bestand:Pina Bausch cropped.jpg|left|264px]]
NaamPina Bausch
Geboren27 juli 1940
Solingen
Overleden30 juni 2009
Wuppertal
BeroepChoreograaf
"Bestand:[[File:Pina Bausch cropped.jpg" kan niet gebruikt worden als paginanaam.

Philippine (Pina) Bausch (Solingen, 27 juli 1940 - Wuppertal, 30 juni 2009) was een Duitse danseres, choreograaf, dans-pedagoge en artistiek directeur van het Tanztheater in Wuppertal.

Biografie

Bausch begon op 14-jarige leeftijd een dansstudie aan de Folkwang-academie in Essen (Noord-Rijnland-Westfalen, een gerenommeerde opleiding die destijds door Kurt Jooss geleid werd. Na haar afstuderen kreeg zij een beurs aan de Juilliard school in New York City. Na een carrière bij een aantal Amerikaanse gezelschappen voegde zij zich als solist bij het Folkwang-Ballett van Jooss. Bausch assisteerde Jooss in toenemende mate, maakte in 1968 haar eerste choreografie, en volgde Jooss in 1969 op als docent aan de Folkwang Hogeschool in Essen. In 1972 werd zij artistiek directeur van het Wuppertal Opera Ballet, dat niet veel later de naam Tanztheater Pina Bausch kreeg en thans ook bekend staat als Tanztheater Wuppertal In de ruim 30 jaar dat Pina Bausch leiding gaf aan het Tanztheater is het uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal gezelschap.

Zie verder Wikipedia in het Engels

Theater/Dans

Zie het overzicht van de choreografieën van Pina Bausch die in Nederland zijn uitgevoerd.

Film

  • Die Klage der Kaiserin (1990) - een door Bausch geregisseerd collage van haar werk, opgenomen in en rond Wuppertal. Gedraaid op video en daarna opgeblazen tot 35 mm.

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners