Pieter van Gelder

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamPieter van Gelder
Geboren1902
BeroepPoppenspeler, Schimmenspeler
DisciplinePoppenspel
TrefwoordenSchimmenspel

Biografie

Pieter van Gelder (geboren ca. 1902) was marionetten- en schimmenspeler. Er is weinig over hem bekend. Hij maakte rond 1920 schimmen die vernieuwend waren, omdat ze niet puur realistisch en soms karikaturaal waren. Voorzover bekend was hij als schimmenspeler met voorstellingen voor volwassenen actief in de jaren 1925 tot 1927, en maakte hij de schimmenspelen "Prikkebeen" (1925) en "Don Quichotte" (1927). [1]

Theater/Dans

Er zijn geen voorstellingen van Pieter van Gelder geregistreerd in de Productiedatabase

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich drie schimmen van Pieter van Gelder. (afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam).

Bronnen

  • Productiedatabase
  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.


  1. F. van Biestraten, "Don Quichotte, Pieter van Gelder's schimmenspel", in: Op de Hoogte, 1927, pagina 126-128; "Karakterschets. Pieter van Gelder", in: De Hollandsche revue jrg 31, 1926, no 19 pagina 783-790.

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners