Pierre Myin

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamPierre Myin
Geboren22 december 1892
Amsterdam
Overleden27 januari 1984
Amsterdam
BeroepActeur

Biografie

Geboren: Myin, Petrus Wilhelmus Bertrand

De Amsterdamse acteur Pierre Myin (Petrus Wilhelmus Bertrand) heeft ruim vijftig jaar onafgebroken op de planken gestaan. Hij debuteerde in 1912, speelde van 1928 tot 1938 bij het Nederlands-Indisch Toneel en van 1950 tot de opheffing in 1971 bij de Nederlandse Comedie. Behalve in televisiestukken speelde Myin eenmaal een rol in een speelfilm, "De Overval". (1962). (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Pierre Myin was de zoon van Marcel Myin en daardoor al op jeugdige leeftijd aan het toneel. Hij debuteerde in 1906/07 bij de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) als Billy in "Sherlock Holmes", met zijn vader in de titelrol. Hij had dus al de nodige ervaring opgedaan toen hij in 1908 naar de toneelschool ging. Als beroepsacteur speelde hij op 1 september 1912 zijn eerste rol als spoeler in "'t Cafeetje" van Tristan Bernard. Pierre Myin heeft bij een bijzonder groot aantal gezelschappen gespeeld (ook cabaret-, revue- en operette-) en maakte vooral naam met blijspelrollen (vaak in eigen vertaling). Hij behoorde jarenlang tot het gezelschap van Cor Ruys, met wie hij drie Indische tournees maakte, en werkte na de tweede wereldoorlog van de oprichting tot de opheffing bij de Nederlandse Comedie.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Pierre Myin

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners