Pieke Dassen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Pieke Dassen (1926 - 2007) was een Nederlandse acteur en poppenspeler. Dassen werkte eerst als accordeonist en cabaretspeler. Hij werd evenwel beroemd als poppenspeler, onder meer vanwege zijn Poesjenellenkelder waarin zijn Poppentheater was ondergebracht (plm. 1960). Dit was gevestigd in een ruimte van het Dinghuis in de Kleine Staat te Maastricht. Een aantal poppenspel voorstellingen werden ook gepresenteerd onder de naam Poppentheater Pieke en Mia Dassen of Poppentheater Pieke Dassen

Later werkte Dassen ook als acteur. Enige landelijke bekendheid genoot hij vooral als August in De Film van Ome Willem. Tevens was hij kunstschilder, accordeonist en cabaretier.

Pieke Dassen overleed op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Maastricht. Hij was al geruime tijd ernstig ziek.

Openbaar-vervoerbedrijf Veolia vernoemde een van zijn Velios-treinen naar Dassen.

Pieke Dassen werd in december 2007 geëerd met uitgave van het boek 'Kijk, Pieke Dassen'. De stichting Pieken Dassen's Hoes mit de Kiekdoes bracht dit boek uit. Oud-burgemeester van Maastricht Philip Houben schreef het voorwoord. Het boek is geïllustreerd met verschillende foto's van schilderijen en poppen van Pieke Dassen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor het decor

Idem voor het ontwerpen, maken en bespelen van poppen

Externe links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners