Peter Brandsma

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

In 1995 overleed de Nederlandse danser en acteur/regisseur Peter Brandsma.

Peter Brandsma was leerling aan de Toneelschool en de Balletacademie Nel Roos in Amsterdam. Hij danste in het seizoen 1953/54 bij het Ballet der Lage Landen en tevens vanaf 1953 tot en met 1959 bij het Scapino Ballet, waar hij o.a. de rol van inleider/Scapino vervulde en hij speelde voorts een aantal toneelrollen o.a. bij De Nederlandse Comedie.

Vervolgens vertrok hij naar de provincie Drenthe, waar hij als PTA (consulent) zich inzette voor kwaliteitsverbetering en deskundigheidsbevordering binnen het amateurtheater. Hij was tevens de eerste dramadocent in Drenthe.

Vernieuwend in de amateur wereld was zijn eigen gezelschap Theater in 't Rond, later De Cirkel geheten, waaraan hij van 1965 tot zijn overlijden leiding gaf. Bij de voorstellingen zaten de toeschouwers rondom de toneelvloer. Ook maakte hij een aantal grote zaal-producties voor Theater De Kolk, waaronder Peer Gynt van Ibsen.

V.l.n.r. Guus Hermus, Ton Lutz, Ank van der Moer, Peter Brandsma in Elektra, De Nederlandse Comedie 1954. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

V.l.n.r. Guus Hermus, Ton Lutz, Ank van der Moer, Peter Brandsma in Elektra, De Nederlandse Comedie 1954

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen in een regie van hem.

Trivia

Brandsma ontving in 1972 de Culturele Prijs van Drenthe. Hij was de partner van Thom van der Goot, o.a. de voormalige directeur van De Oosterpoort en de Stadsschouwburg in Groningen.

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners