Paul Groot

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamPaul Groot
Geboren25 juli 1967
Hilversum
BeroepCabaretier, Acteur

Biografie

Paul Groot in de jaren 90
Paul Groot als Filemon Wesselink in Koefnoen

Paulus Cornelis Johannes Maria (Paul) Groot (Hilversum, 25 juli 1967) is een Nederlands acteur, cabaretier en tekstschrijver. Paul is de broer van de Nederlandse honkballer Frans Groot die in de jaren '90 professioneel honkbalde in de organisatie van de LA Dodgers.

Als kind was Groot altijd al bezig met toneelspelen, goochelen en verkleedpartijen. Op de middelbare school, het Alkwin Kollege in Uithoorn, schreef hij teksten voor musicals en schoolavonden waaraan hij ondanks zijn verlegenheid zelf meedeed. Ondanks zijn grote voorliefde voor toneel, ging hij niet naar de toneelschool, maar deed hij een studie theaterwetenschappen in Amsterdam.

Tijdens zijn studie schreef hij teksten voor programma's van de KRO, de VARA en de NOS en speelde hij in commercials. Na het afronden van zijn studie wilde hij in eerste instantie voor zichzelf beginnen, maar hoewel hij tijdens zijn studie volop werk had, kreeg hij nu maar weinig aangeboden.

In 1993 werd hij gevraagd voor een rol als Stan Nijholt in Goede tijden, slechte tijden. Dit werd zijn doorbraak bij het grote publiek. Na drie jaar stopte hij met de soap, omdat hij wat nieuws wilde. Hij speelde vervolgens een aantal grote en kleine rollen in films en televisieseries en sprak commercials en tekenfilms in.

Behalve als acteur werkte hij als tekstschrijver. Hij leverde teksten voor programma's als de comedy Zonder Ernst, de kinderserie Zaai en sinds 1996 voor het TROS-programma Dit was het nieuws. Hij schreef teksten voor de programma's van cabaretiers als Eric van Sauers, Joep Onderdelinden en Plien en Bianca.

In 2001 werd hij lid van het cabaretpanel van Kopspijkers. Hij kreeg veel lof voor zijn imitaties van Bekende Nederlanders, zoals Jan Wolkers, Peter R. de Vries, Mat Herben, Willibrord Frequin en Pim Fortuyn. Mede door die imitaties won hij in 2003 het Gouden Beeld voor 'televisiepersoonlijkheid van het jaar'. In 2004 verliet hij Kopspijkers samen met Owen Schumacher om een eigen satirisch programma, Koefnoen, te maken. Dit programma is sinds september 2004 op televisie.

In februari 2004 stond hij op het toneel samen met Schumacher en Plien en Bianca, in het door hemzelf geschreven stuk Stessen. Twee jaar later, in december 2006, werd Paul door tijdschrijft Expreszo verkozen als 'leukste homo van Nederland en Vlaanderen'.

Groot deed de stem van Mickey Mouse in Nederlandse filmpjes.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Paul Groot

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners