Pantomime

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Toneelvorm waarbij niet wordt gesproken en waarbij de handeling in gebaren en beweging wordt uitgebeeld.

De eerste komische pantomime-acts werden opgevoerd in het Romeinse theater. Vervolgens werd er in de commedia dell’arte ook pantomime gebruikt tussen de handelingen door. Aan het eind van de 19e eeuw vinden we pantomime terug in het variététheater, maar ook als clownacts in het circus. Een andere variant van een pantomime-act is de melancholieke clown Pierrot, die terug te voeren is op een personage uit de commedia dell’arte en die bekend is geworden door de Franse acteur Deburau (1796-1846). Het personage van de melancholieke clown is van grote invloed geweest op de komische helden van de stomme film: Charlie Chaplin en Buster Keaton. De belangrijkste 20e eeuwse pantomimespeler is Marcel Marceau(1923-2007). Hij creëerde het personage Bip, een melancholieke clown met een wit gezicht, zwartomrande ogen en een rode mond.

In de Angelsaksische theaterwereld wordt het woord pantomime, gebruikt voor een specifiek soort muzikale comedie-voorstelling voor de gehele familie, met name uitgevoerd rond de Kerstdagen tot en met het begin van het nieuwe jaar. De meest bekende pantomime voorstelling is die van Peter Pan.


Zie het overzicht van de voorstellingen die in de Productiedatabase gekenmerkt zijn als Pantomime

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners