Pam Henning

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pam Henning, pseudoniem van Cornelia Catharina Pamela Ingenegeren (Batavia (Nederlands-Indië), 20 november 1917 - Eindhoven, 12 juni 2008) was een Nederlands cabaretière en actrice.

Biografie

Pam Henning genoot de volgende opleiding: Lyceum, L.A. Tekenen, Diploma Leerarbeid en Diplôme de Danse van het CID te Brussel (1939). Zij begon in 1939 als danseres bij Ankie Heukers, werkte in de opera "Hofmann's vertellingen" en "De AVRO op stap met Snip en Snap" en was in 1940 in Brussel voor de opnamen van de speelfilm "Van het een komt het ander" toen de oorlog uitbrak. Met haar toenmalige echtgenoot ging zij naar Nederlands Oost-Indië, waar beiden korte tijd bij het ABC Cabaret van Wim Kan en Corry Vonk werkten en met een eigen gezelschap toneel brachten op heel Java. Pam Ingenegeren, zoals zij zich toen nog noemde, maakte ook de decors.

In 1946 keerde zij na vier jaar in een interneringskamp te hebben gezeten naar Nederland terug en kwam zij opnieuw bij het ABC Cabaret. Zij ging meewerken aan radio-programma's als "Negen heit de klok", "Triangelcabaret", "Bonte Dinsdagavondtreinen", "Artiestencafé" en verschillende hoorspelen (steeds op freelance-basis), werkte mee aan experimentele tv-uitzendingen bij Philips onder Erik de Vries, maar trad nadat zij eind 1953 na een kortstondig huwelijk met Kees Brusse (1948-1953) was hertrouwd slechts incidenteel op. Wel regisseerde zij nog kindercabaret en hield zij zich bezig met het schilderen van portretten en landschappen. Zij exposeerde de afgelopen dertig jaar in India, Nederland en Frankrijk, waar zij de laatste jaren woonachtig was.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Pam Henning

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners