Onny Huisink

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
[[Bestand:51xx11763.001 Onny Huisink img7CF2.tmp.jpg|left|264px]]
Foto: Maartje Geels Collectie TIN
NaamOnny Huisink
Geboren2 juni 1955
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
 Website
"Bestand:[[Bestand:51xx11763.001 Onny Huisink img7CF2.tmp.jpg|300px" kan niet gebruikt worden als paginanaam.


Biografie

Na de IVKO is Onny (Anne) Huisink (1955) begonnen als poppenspeler en - maker. In 1976 richtte hij Het Speeltheater op, samen met Saskia Janse was hij artisiek leider.Later werd deze groep Speeltheater Holland en vanaf 2013 Speeltheater Holland STUDIO. In de eerste twintig jaar heeft hij zich, naast zijn werk als acteur en poppenspeler en -maker in het gezelschap, ontwikkeld als regisseur en wel specifiek voor het poppentheater. Al zijn stukken zijn door Speeltheater Holland geproduceerd. Een aantal stukken zijn ook in het Engels en Duits vertaald en in het buitenland uitgekomen, voornamelijk bij het Seattle Children's Theatre in de Verenigde Staten.

Zijn werk en het werk van Speeltheater Holland is diverse malen bekroond (zie Speeltheater Holland). Ook heeft hij, samen met zijn partner, twee oeuvreprijzen ontvangen voor zijn bijdrage aan het Nederlandse jeugd- en poppentheater en voor deze verdiensten is hij ook in 2012 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2013 ontving hij de Mickey Miners Lifetime Achievement Award. Naast zijn werk bij Speeltheater Holland heeft hij veel jonge makers begeleid en workshops, master classes of les gegeven aan diverse theaterscholen. Huisink is adviseur geweest in diverse commissies o.a. als lid van de commissie Jeugdtheater van de Raad voor de Kunst. Hij zat tot 2013 in de adviesraad voor Feikes Huis en is hij nu nog lid van de denktank van stichting Oorkaan.

In 2013 gaan de beiden artistiek leiders door als Speeltheater Holland STUDIO, waarin zij zich toeleggen op regie-script-decor-rekwisieten en poppenontwerp voor andere, veelal buitenlandse gezelschappen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor de begeleiding

Idem voor het ontwerpen, maken en bespelen van poppen

Film

  • 1979 acteur/poppenspeler, Narino, pilotfilm NCO; Regie Hans Holtkamp
  • 1991 acteur/poppenspeler in Emiel; Regie: Ruud Schuitemaker; bekroond met de Jordaanprijs (prijs voor film en video, Amsterdams Fonds voor de Kunst)

TV

Acteur/poppenspeler in Ik teken wat ik wil, Speeltheater Holland/VPRO

Externe Links

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners