Nelleke Burg

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

NAAM: Nelleke Burg
GEBOREN: 's-Hertogenbosch, 16 mei 1952
LAND: Nederland
BEROEP: Cabaretier

Biografie

Petronella Adriana Elisabeth Maria (Nelleke) Burg ('s-Hertogenbosch, 16 mei 1951) is een Nederlands actrice en zangeres.

Tijdens haar studietijd aan de Academie voor Kleinkunst te Amsterdam was zij de eerste student, die de Pisuisse-prijs ontving.

Voor haar debuut in het theaterprogramma "En dat is twee", dat zij samen met Robert Long bracht, ontving zij de Zilveren Harp van de Stichting Conamus. De recensenten noemden haar een fenomenaal imitatietalent om haar treffende imitaties van collega-vakvrouwen als Jasperina de Jong, Adèle Bloemendaal, Jenny Arean, Lenny Kuhr en Ina van Faassen.

Nelleke Burg werd in de jaren zeventig ook bekend door het wekelijkse VARA-radioprogramma In de Rooie Haan, waarin zij onder andere "Het Rooie Haan-lied" zong met een actuele tekst van Jack Gadellaa.

Begon ooit met een kinderprogramma op TV (eind jaren 70) met de titel Op zolder, wat ze samen met Bob van Leeuwen op TV brachten, weinig tekst, maar lieten in verhalen op zolder zien wat voor avonturen kinderen konden hebben met wat ze op een oude zolder konden vinden. Hierin speelde zij de rol van Juffrouw Schoorsteenbrand.

Nelleke trad op in diverse cabaretprogramma's en Nederlandse musicals, onder andere "Geen zee te hoog" met Rients Gratama, "Swingpop" van Seth Gaaikema samen met onder andere Sylvia de Leur, Leen Jongewaard en Lex Goudsmit, "Mimi Crimi" van Guus Vleugel samen met onder andere Karin Bloemen en Hans van der Woude en "Nonsens" met onder andere Nelly Frijda.

Zij was vaste medewerkster aan het tv- programma "Haagse Bluf" met Paul Witteman en Marjolijn Uitzinger en trad regelmatig op in televisieshows van Sonja Barend.

Ook zong zij de wel bekende tune van het populaire, Zeg eens AAA, een comedy uit de jaren '80.

In de jaren tachtig en negentig trad zij op in het theater met enkele one woman shows. Daarnaast speelde zij naast Hans de Booij de hoofdrol in de eerste Nederlandse uitvoering van de musical Bloodbrothers (Geboren vrienden)

Sinds 1991 is zij te horen geweest als stem in tekenfilms, zoals Foofur en DuckTales (als Mevrouw Baktaart).

Nelleke is tegenwoordig zangpedagoge en geeft nog veel zangonderricht.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

Film

TV

Overig

Trivia

Donderdag 3 augustus 2006 huwde de Bosschenaar Nelleke Burg met Erik Lamers. Het paar heeft elkaar leren kennen als gids in Museum Slager. Hij stelde haar voor ook Binnendiezeschipper te worden.

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners