Nel Kars

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een vrije dag 98323.jpg

Nel Kars en Rob Milton in Een vrije dag, Ensemble 1961. Foto: Particam Pictures/MAI.
NaamNel Kars
Volledige naamNelly Kars
Geboren11 mei 1938
Amsterdam
DisciplineToneel
TrefwoordenVoordrachtskunst
IMDb-profiel

Nel Kars (1938) is een Nederlands actrice.

Biografie

Nel Kars en Julien Schoenaerts in Een maand op het land, Ensemble 1962. Foto: Particam Pictures/MAI.
Nel Kars is een kleindochter van Philippe la Chapelle. Zij haalde in 1960 haar diploma van de Amsterdamse toneelschool en speelde vier seizoenen bij de gevestigde gezelschappen. Dit gaf haar geen voldoening en deed haar besluiten solovoorstellingen te brengen.

Sinds 1964 treedt zij op met programma's, waarvoor zij zelf de kostuums ontwierp en vervaardigde (vóór de toneelschool specialiseerde zij zich hierin op de kunstnijverheidsschool).

Affiche van een solovoorstellingen van Nel Kars, 1972.
Daarnaast regisseerde zij amateur- en studententoneel en werkte zij mee aan film-, radio- en televisieprodukties. Zo verzorgde zij in de jaren zestig voor de NCRV een bijbelprogramma voor kinderen ("Het mooiste boek") en presenteerde zij onder eindredactie van Peter Slik drie jaar lang het radioprogramma "Op het vinkentouw".

In 2000 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontving ze de Magda Janssens Hoedenspeld, doorgeefprijs voor acteurs, in het bijzonder solotoneel. Ze ontving de prijs van Tob de Bordes. In 2014 gaf ze deze door aan Gerda Havertong.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van haar

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

Film/TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners