Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Neeme Järvi at Laulupidu.jpg


Neeme Järvi in 2009 tijdens het XXV Laulupidu (Estonian Song Festival) op 4 juli 2009

NaamNeeme Järvi
Geboortedatum7 juni 1937
Geboorteplaats Tallinn
BeroepDirigent
DisciplineMuziektheater
 Website
Externe databases:
IMDb
VIAF

Järvi begon zijn opleiding aan het conservatorium van Tallinn en zette deze voort aan het Conservatorium van Sint-Petersburg (toen Leningrad). Hij rondde zijn studie daar in 1960 af. In dat jaar trad hij in dienst bij het Radio-Symfonieorkest van Estland (thans het Nationaal Symfonieorkest van Estland, ERSO), waarvan hij van 1963 tot 1979 chefdirigent en artistiek directeur was. In 1963 werd hij ook chefdirigent van het Staats-Academisch Opera- en Ballettheater van de Estse SSR (thans de Estse Nationale Opera), waaraan hij tot 1975 verbonden bleef. Verder was hij mede-oprichter en artistiek leider van het Ests Radio-Kamerorkest.

In de voormalige Sovjet-Unie trad hij op als gastdirigent bij de grote orkesten van Moskou en Leningrad en introduceerde hij werken als Der Rosenkavalier van Richard Strauss en Porgy and Bess van George Gershwin. In 1979 dirigeerde hij Jevgeni Onegin van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski in The Metropolitan Opera in New York City.

In januari 1980 emigreerde Järvi met zijn familie naar de Verenigde Staten. Hij dirigeerde er al spoedig vooraanstaande orkesten als de New York Philharmonic, het Philadelphia Orchestra, het San Francisco Symphony Orchestra en het Cincinnati Symphony Orchestra. In 1982 werd hij chef-dirigent van het Göteborg Symfonie Orkest in Zweden, een functie die hij tot 2004 heeft bekleed. Sindsdien heeft hij de titel van 'dirigent emeritus' van dit orkest. Eveneens werd hij in 1984 chefdirigent van het Royal Scottish National Orchestra. Vanwege zijn verdiensten voor dit orkest werd hij in 1990 eredoctor van de Universiteit van Aberdeen en ook eredirigent voor het leven.

Sinds 1990 is hij ook muzikaal directeur van het Detroit Symphony Orchestra. Hij bleef dit tot 2005 en is nu chef-emeritus. Hij is ook eerste gastdirigent bij het Philharmonisch Orkest van Japan. Järvi werd chefdirigent van het New Jersey Symphony Orchestra (NJSO) in 2005 onder een contract voor 3 jaar. In oktober 2007 werd dit contract verlengd tot aan het einde van het seizoen 2008-2009. Hij is bij het NJSO aangebleven als artistiek adviseur en eredirigent. Sinds september 2005 is Neeme Järvi ook chefdirigent van het Residentie Orkest in Den Haag als opvolger van Jaap van Zweden. In februari 2008 werd zijn contract tot 2011 verlengd.

In augustus 2009 werd bekend dat Järvi na 30 jaar zou terugkeren naar het orkest waar zijn carrière in 1963 begon: het Estlands Nationaal Symfonie Orkest (Eesti Riiklik Sümfooniaorkester) voor een contract van 3 jaar. Uit solidariteit met de ontslagen directeur van dat orkest en uit onvrede met de cultuurpolitiek in Estland trok Järvi zich in november 2010 echter alweer terug.

In september 2010 werd Järvi tevens benoemd tot chefdirigent van het Orchestre de la Suisse Romande in Genève met een contract voor drie jaar vanaf 2012. In feite neemt hij de leiding al in januari 2011 over van Marek Janowski.

Sinds 2000 organiseert hij masterclasses in de Estse stad Pärnu.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Neeme Järvi (1937) is een Estlandse dirigent. Sinds 2005 is hij onder meer chefdirigent van het Residentie Orkest in Den Haag.

Trivia

Samen met zijn echtgenote Liilia heeft Neeme Järvi drie kinderen; Paavo Järvi, geboren 1962, ook dirigent, Maarika Järvi, geboren 1964, fluitiste, en Kristjan Järvi, geboren 1972, eveneens dirigent.

Neeme Järvi behoort wereldwijd tot de bekendste Esten en is een van de dirigenten met de meeste cd-opnames. Met verschillende orkesten uit de hele wereld heeft hij ruim 400 cd's opgenomen. Daarbij heeft hij zich in het bijzonder ingezet voor onbekend symfonisch repertoire. Hij heeft een lange lijst van prijzen en onderscheidingen.

Externe link

Bronnen