De Nederlandse Comedie

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nederlandse Comedie)
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png
NaamDe Nederlandse Comedie
Opgericht1950
Opgeheven1971
DisciplineToneel

Scènefoto Wie is bang voor Virginia Woolf? van De Nederlandse Comedie, 1964. Links: Han Bentz van den Berg. Rechts: Ank van der Moer.Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN Affiche Wie is bang voor Virginia Woolf?, 1964. Ontwerper onbekend. Collectie TIN

Informatie

De Nederlandse Comedie was een Nederlands oneelgezelschap dat in 1950 ontstaat vanuit voorloper het Haagse Comedia, onder leiding van Han Bentz van den Berg, Johan de Meester en Guus Oster.

Het gezelschap beleeft zijn première met Nina, vertolkt door Mary Dresselhuys, en wordt in 1953 het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Amsterdam. Het repertoire bestaat voornamelijk uit klassieke stukken, zoals de Gijsbrecht van Aemstel van Vondel die jaarlijks wordt opgevoerd op Nieuwjaarsdag. In 1971, twee jaar na de Aktie Tomaat, waarvan de gevolgen onoverkomelijk zijn voor het traditionele gezelschap, wordt de Nederlandse Comedie opgeheven.

Groepsfoto Nederlandse Comedie. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Voorstellingen

Een chronologisch en vervolgens een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam van dit toneelgezelschap als producent in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Archief Nederlandse Comedie

Het archief van de Nederlandse Comedie bevindt zich in de Collectie TIN.

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners