Natascha Emanuels

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Natascha Emanuels 367915.jpg

fotograaf onbekend 1980

Biografie

Natascha Emanuels (1939-2018) was een Nederlands cabaretière. Zij deed na de middelbare school en een balletopleiding haar eerste theaterervaring op bij Rens van Dorth en het cabaret van Fiet en Frans Koster. Zij vertrok voor een tijd naar Engeland, waar zij onder de naam Natascha Manu meewerkte aan vele theater- en tv-produkties. Aan het eind van de jaren zestig zette zij haar loopbaan in Nederland voort. In de emancipatie van de vrouw en het feminisme zag zij de basis voor haar Vrouwencabaret, dat van 1972 tot 1981 heeft bestaan.

Voor dit gezelschap leverde zij ook tekstbijdragen. Sinds 1982 noemt zij haar groep Cabaret Natascha Emanuels. Natascha Emanuels schoolde zich middels workshops in Engeland en toneellessen van o.a. Loudi Nijhoff.

Later speelde Emanuels zelfgemaakte soloprogramma’s over jazzlegendes Billy Holliday en Chet Baker en regisseerde ze verschillende cabaret- en toneelvoorstellingen.

In 2006 schreef Emanuels het boek ‘Afscheid van Amalia; hoe ik mijn moeder verloor terwijl ze er nog was’. Hierin beschreef zij het ziekteproces van haar moeder, die aan Alzheimer leed. Enkele jaren na publicatie werd de ziekte ook bij Emanuels zelf vastgesteld.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van haar

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

idem voor de muziek

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

Foto's

En de vrouw die kiest een heer 165144.jpg

Natascha Emanuels in En de vrouw die kiest een heer (1973).Foto: George Verkuil. Collectie TIN.

Een traan voor elke roos 165147.jpg Een traan voor elke roos 165148.jpg

Natascha Emanuels (links) in Een traan voor elke roos, Cabaret Natascha Emanuels, 1977. Foto: Bob van Dantzig. Collectie TIN.

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners