Mime

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Moderne mime)
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

Mime is het woord, soms ook met de toevoeging Moderne Mime, dat gebruikt wordt voor een theatervorm waarbij lichaam en beweging in relatie tot de ruimte centraal staan en die zich in Nederland in de jaren zestig van de vorige eeuw begin te ontwikkelen. Oorspronkelijk werd er bij mimevoorstellingen niet of nauwelijks gesproken. Er wordt gebruik gemaakt van een fysieke beeldtaal om bepaalde emoties uit te drukken. In de mime-voorstellingen die daaruit ontstaan kunnen alle overigen bestaande theatrale middelen een ondersteunende plaats krijgen, met name ook tekst, waardoor deze overeenkomst vertonen met een voorstelling van teksttoneel echter gecombineerd met eigentijdse vormen van dans en beweging. De tekst vormt echter meestal niet het uitgangspunt en wordt improviserend vanuit het lichaam naar een voorstelling toegewerkt. Bekende gezelschappen in dit genre zijn Carver en Bambie.

Mime is verwant aan, maar niet hetzelfde als pantomime, een oudere theatervorm waarvan de Franse podiumkunstenaar Marcel Marceau in de jaren zestig en later een bekend voorbeeld was. Een pantomimespeler gebruikt zo goed als uitsluitend zijn lichaamstaal om objecten en situaties door het publiek te doen herkennen die er niet zijn. Voor de mimespeler is de beweging zelf van belang als middel om een eigen theatraal verhaal te vertellen.

Zie het artikel van Erica Smits over pantomime en de ontwikkeling van de moderne mime in Nederland.

Voorstellingen

Zie ook een overzicht van de voorstellingen die geregistreerd zijn als behorende tot de theaterdiscipline mime.

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners