Mimi Boesnach

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Mimi Boesnach 364556.jpg

Mimi Boesnach, 1941. Foto: Henri Berssenbrugge.
NaamMimi Boesnach
Volledige naamMarie Alida Pieters
PseudoniemMimi Boesnach
Geboren4 november 1899
Amsterdam
Overleden20 april 1982
Amstelveen
BeroepActeur
IMDb-profiel

Mimi Boesnach (Amsterdam, 4 november 1899 - Amstelveen, 20 april 1982) was een Nederlands actrice.

Biografie

Mimi Boesnach begon haar toneelloopbaan op elfjarige leeftijd als kindersoubrette op de kermis. Van 1925 tot 1933 trad zij, onder meer met Louis Davids, op bij de Bouwmeester Revue. Daarna ging zij naar het echte toneel, achtereenvolgens Hofstad Tooneel, Residentie Tooneel, Comedia, Nederlandse Comedie.

Grote rollen van haar waren Rebekka in "Rosmersholm" van Ibsen, Olga in "De drie zusters" van Anton Tsjechov. Jarenlang heeft zij de Pieternel gespeeld in "De bruiloft van Kloris en Roosje". Ook was zij te zien in een paar films, waaronder "Merijntje". Mimi Boesnach is onderscheiden met de Albert van Dalsumprijs, de bronzen Bouwmeesterprijs en de Herman Heijermansprijs.

In Heerhugowaard is een hof naar Mimi Boesnach genoemd.

Paul Huf sr. als Thomasvaer en Mimi Boesnach als Pieternel in De bruiloft van Kloris en Roosje, De Nederlandse Comedie 1954. Foto: Lemaire en Wennink/MAI.

Theater

Voor een overzicht van alle premières waarin Mimi Boesnacht speelde, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie: Alle voorstellingen van Mimi Boesnach

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners