Mies Bouhuys

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Affiche van Het Spaanse riet

Biografie

Mies Bouhuys (1927 - 2008) was een Nederlandse scenario-, toneel- en kinderboekenschrijfster. Zij was de weduwe van dichter Ed. Hoornik, werd opgeleid tot onderwijzeres maar boekte al snel succes als schrijfster. Ze schreef diverse kinderboeken, musicals, gedichten, scenario’s, hoorspelen en toneelstukken. In 1948 debuteerde ze met de gedichtenbundel Ariadne op Naxos, waarvoor ze de Reina Prinsen Geerligsprijs ontving. Later verwierf ze bekendheid met haar verhalen en versjes voor kinderen, onder andere voor het Haarlems Dagblad. Bouhuys schreef voor Het Parool verhaaltjes in rijmvorm over de poezen Pim en Pom, met tekeningen van Fiep Westendorp. In 1966 werd Kinderverhalen verkozen tot Kinderboek van het jaar, de voorloper van de huidige Gouden Griffel.

Bouhuys was naast haar schrijverschap maatschappelijk betrokken en actief als mensenrechtenactiviste. Ze was ruim dertig jaar voorzitter van SAAM, het steunfonds voor de Dwaze Moeders in Argentinië. Haar engagement kwam eveneens in haar boeken tot uiting, zoals in Anne Frank is niet van gisteren (1982).

In 1964 schreef zij voor Toneelgroep Centrum Het Spaanse Riet onder pseudoniem Miquel de Castilla. Zij wilde in dit geval als toneelschrijver onbekend blijven, wat uiteindelijk natuurlijk niet lukte.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en die zij heeft geregisseerd voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners