Maya Bouma

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Maya Bouma (Groningen, 17 oktober 1933 – Den Haag, 18 mei 1998) was een Nederlands actrice, die in 1955 debuteerde in het ABC-cabaret van Corry Vonk en Wim Kan.

Biografie

Geboren: Bouma, Maya Sylvia

Gehuwd met Frans Vasen op 27-10-1956.

Op 18 mei 1998 overleed Maya Bouma. Maya Sylvia Bouma werd in 1933 in Groningen geboren. Haar theaterdebuut maakte ze in 1955 bij het ABC Cabaret van Wim Kan en Corry Vonk. Na het ABC Cabaret volgde een engagement bij Tingel Tangel, het cabaretgezelschap onder leiding van Sieto Hoving. Eind jaren vijftig verwierf Maya Bouma landelijke bekendheid door haar medewerking aan de tv-serie Pension Hommeles, geschreven door Annie M.G. Schmidt, met liedjes op muziek van Cor Lemaire. Na enkele televisieshows, die Maya Bouma begin jaren zestig samen met haar zus Annelies voor de VPRO maakte, werd het wat stiller rond haar persoon. In 1965 raakte Maya Bouma in conflict met Cabaret Lurelei, waar ze een engagement had aangenomen. In hetzelfde jaar ging ook haar medewerking aan het televisieprogramma Zo is het toevallig ook nog es een keer niet door, omdat Bouma zich in een kranteninterview negatief had uitgelaten over Beeldreligie, een nummer uit het programma dat Nederland had opgedeeld in voor- en tegenstanders. Maya Bouma werd actief als gids op het Binnenhof, ze werkte als ziekenverzorgster en als schoonheidsspecialiste en deed nog maar sporadisch theaterwerk. In 1976 was Maya Bouma weer even terug op televisie, met de vrouwelijke hoofdrol in de serie Pa Pinkelman en Tante Pollewop, een bewerking van de strip van Godfried Bomans. In 1997 stond Maya Bouma op het toneel in een kindermusical naar Roald Dahls Mathilda. Maya Bouma werd 64 jaar.

Theater

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Maya Bouma

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners