Maurice Béjart

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Maurice Béjart ( — 2007) was een Franse danser en choreograaf.

Hij stichtte in 1960 het Ballet van de XXe Eeuw in Brussel. Béjart werkte sinds 1987 in het Zwitserse Lausanne als artistiek leider van het Béjart Ballet Lausanne. Zijn bekendste balletten maakte hij op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinski, de Bolero van Maurice Ravel en Roméo et Juliette van Hector Berlioz.

In 1968 was hij, samen met componist Pierre Boulez en Jean Vilar een van de initiatoren van de bouw van een nieuw operagebouw in Parijs - dit leidde tot de bouw van de Opéra Bastille. In 1974 won Béjart de Erasmusprijs.

Béjarts laatste ballet, "Reis om de wereld in 80 minuten", ging in première een maand na de dood van de choreograaf. Zijn opvolger bij het Ballet Lausanne, Gil Roman, had er de laatste hand aan gelegd.

De balletten van Maurice Béjart werden in Nederland door het Nederlands Ballet, Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Zijn gezelschap het Ballet van de XXe Eeuw werd in het kader van en door het Holland Festival gepresenteerd..

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Foto's

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=TIN002003666_001&b=360 http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=TIN002003666_002&b=360

Maurice Béjart in Le Sacre du Printemps, Holland Festival 1962. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners